Jan-Olov Lind slog en fyrfaldig veteranvärldsmästare. Foto: Lars O A Hedlund
Fyrbondevarianten i Kungsindiskt, det är en variant som väcker minnen. Gideon Ståhlberg kom till Leningrad en dag i maj 1967 för att spela med i en turnering arrangerad för att fira 50-årsjubileet av oktoberrevolutionen 1917. Turneringen startade den 16 maj utan Ståhlberg vid brädet och han återfanns död på sitt hotellrum tio dagar senare.
Det sattes upp ett skönhetspris i turneringen för att hedra Ståhlbergs minne och det tilldelades Boris Vladimirov för hans vackra vinst mot Zbigniew Doda. Partiet publicerades i TfS 4/1969 med kommentarer av Sture Olsson. Vladimirov brände av fyrbondevarianten med en offerkavalkad. Inspirerad av det partiet skyfflade jag in fyrbondevarianten i min repertoar och spelade den med gott resultat i flera år. Ett exempel.
Anatoly Vaisser skrev en bok om fyrbondevarianten som kom ut 1997, och det finns en koppling till rond 5 i gruppen 65+. Vaisser spelade nämligen fyrbondevarianten mot Jan-Olov Lind. Så hur långt följde Vaisser sin bok?
Anatoly Vaisser – Jan Olov-Lind
Kungsindiskt
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.f4 O-O 6.Sf3 c5 7.d5 e6 8.Le2 exd5 9.cxd5 Te8 10.e5 dxe5 11.fxe5 Sg4
12.e6
I partiet Vladimirov–Doda följde 12.Lg5 och i den partifortsättningen har man funnit förstärkningar för svart.
12...fxe6 13.d6 Ld7 14.Sg5 Se5 15.0-0 Lc6 16.Le3
I boken anger Vaisser bara 16.Lf4.
16...Sbd7 17.De1
Redan här lämnar vi datorns rekommendationer, så vi kan nog utgå från att 16.Le3 inte var en fortsättning som ingick i en välanalyserad prepp. Jan-Olov vann öppningen.
Vaisser kastade i väg ett 41:a drag och det var där det gick helt snett.
Efter 41.Se4+? Lxe4 42.Txe4 Td8 43.Td4 Sc6 44.Td1 Te5+ 45.Kf2 Td5 46.Th1 Ke5
var d6-bonden omringad och utlämnad. Jan-Olov hade klar fördel och vann partiet så småningom. En seger mot den fyrfaldige veteranvärldsmästaren. En fin stormästarskalp. Hela partiet.
Liksom Jan-Olov stod även Nisse Renman och Felix Nordström på 3 poäng inför rond 5. Nisse mötte en motståndare som spelade avbytesvarianten i Franskt med vit och verkade inställd på att byta av rubbet. Det lyckades till den grad att Nisse fann för gott att bjuda remi efter 43 drag och motståndaren övervägde förmodligen inte en endast sekund att avslå det anbudet.
Felix hade två friska merbönder redan efter sexton drag. Han sökte ett läge att avveckla till ett vunnet slutspel. Bent Larsen skrev en gång i Schacknytt att om man ska vinna ett slutspel med olikfärgade löpare så är en merbonde på ömse flygel en bra start. Och då kan vi begrunda följande ställning:
Felix Nordström – Alfred Kertasz
Vit drar
Chess Bomb rödfärgar Felix drag 38.Td2 och stämplar med det draget som dåligt. Det är kanske provocerande att förse draget med ett utropstecken, men jag tror att det är ett korrekt beslut att ge sig in i slutspelet med olikfärgade löpare. Som besvismaterial i detta mål lägger jag fram Larsens synpunkt. Vägen till vinst var inte spikrak för Felix men tillräckligt övertygande för att jag ska tro att tornavbytet var den mest praktiska vinstvägen. Hela partiet.
Med 4 poäng ligger Felix och Jan-Olov en halv poäng efter ledarkvintetten och i rond 6 möter de två tuffingar: Jevgenij Svesjnikov respektive Vladimir Okhotnik.
Ralf Åkesson spelade remi och har också 4 poäng. Han ligger en halv poäng efter tättrion i gruppen 50+.
Resultat gruppen 50+
Resultat gruppen 65+
Svenskarnas resultat
Partier
* * * * *
Europacupen i Ulcinj – rond 7
Lunds ASK i sista matchen i Ulcinj. Förstabordsspelaren Björn Ahlander
närmast kameran. Foto: sahcg.me
Det var Daniele Vocature som bröt remiraden med vinst vid bord 6 när Obiettivo Risarcimento Padova vann mot Alkaloid i sista ronden och därmed säkrade förstaplatsen i öppen klass.
Vladislav Kovaljev, Alkaloid – Daniele Vocature, Padova
Svart drar
Partiet var i praktiken vunnet för svart redan efter arton drag och här var det dags för slutforceringen.
25...Txd4! 26.cxd4 Lxd4+ 27.Tff2 Dc6 28.uppg.
Mot matthotet på g2 finns ingen medicin.
Lunds ASK och Wasa SK avslutade med matchsegrar och hamnade på 28:e respektive 47:e plats. För Lunds del blev det fyra matchsegrar och tre förluster, för Wasa det omvända.
Lunds ASK – Inbest Dunajov 3,5–2,5
Björn Ahlander – Rafal Antoniewski remi
Drazen Dragicevic – Martin Jurcik 0–1
Sebastian Mauritsson – Frantisek Lisko 1–0
Martin Jogstad – Marian Kantorik 0–1
Kaan Kücüksari – Pavol Hanko 1–0
Kjell Petersson – Jozef Magat 1–0
Wasa SK – Aarhus SK/Skolerne 4–2
Teodor Moreau – Rasmus Skytte remi
Rauan Sagit – Jan Sørensen remi
Dan Cramling – Uffe Vinter-Schou 1–0
Egons Lavendelis – Erik Søbjerg 1–0
Göran Åström – Søren Søgaard remi
Birger Wenzel – John Rendboe remi
Utöver dessa båda matcher var det tre svenska spelare i aktion i öppen klass och de fick alla chansen att briljera i sista ronden. Jan Lundins miniatyr mot Eduardas Rozentalis är värd ett eget kapitel och det får bli ett senare inlägg med Jans partikommentarer. Nils Grandelius och Axel Smith fick till snygga slutmanövrer:
Nils Grandelius, Vålerenga – Joseph Lopez, Club 64
Vit drar
31.Te6!
Med destination h8 och det finns ingen hållbar parad.
31...Sxf2
Efter 31...Sxe6 32.dxe6 kan tornet på b5 delta i glädjeyran.
32.Th6 Tg7
33.Th8+! uppg.
Pest eller kolera: 33...Kxh8 34.Dh6+ Dh7 35.Lxg7+ och vit kommer torn över, eller 33...Kf7 34.Lxg7 Kxg7 35.Dh6+ med matt.
Axel Smith, Køge SK – Christoph Nogly, SF Berlin
Vit drar
45.d5! cxd5
Här är 45...exd5 46.Dd4 lika illa, svarts kung kommer inte undan.
46.Dd4 e5
47.Tc6++! uppg.
Det går ju inte att slå tornet för matt. Svart kan dra ut på eländet: 47...Kb5 48.Tb6+ Ka4 49.Ld1+ Ka3 50.Da1 matt.
Efter fem ronder ligger Nona Gaprindasjvili i delad ledning i veteran-VM, damklassen 65+. Hon kan också glädjas åt att den klubb som fått sitt namn efter henne, georgiska Batumi CC Nona, vann damklassen i Europacupen för fjärde gången. Fjolårsmästaren CE Monte-Carlo med Pia Cramling fick den här gången nöja sig med bronsmedaljerna.
Resultat
Partier öppen klass
Partier damklassen
* * * * *
Fides GP i Hamburg – final, andra partiet
Jan-Krzysztof Duda mot Alexander Grisjtjuk och åter remi. Foto: FIDE.com
Efter remier i de båda långpartierna och inför ett förestående särspel kan man snegla på finalisternas elotal i snabbschack och blixt utan att bli mycket klokare. Alexander Grisjtjuk är högre rankad än Jan-Krzysztof Duda i snabbschack och lägre rankad än honom i blixt. Det är hugget som stucket.
Finalen
Alexander Grisjtjuk – Jan-Krzysztof Duda 1–1
Partier