lördag 9 november 2019

GCT i Bukarest – dag 4

Anton Korobov och autografjägare. Foto: Lennart Ootes 

Förföljarna är Anton Korobov i hasorna men med 9 ronder blixt kvar är ukrainaren fortfarande i ensam ledning. En annan spelare med wild card, vietnamesen Le Quang Liem, utmärkte sig den första blixtdagen med 7 poäng på den nio ronderna.

När det dyker upp ett eller annat intressant slutspel, kan man vara rätt övertygad om att blixttempot skalar bort finesserna. Men vi fick ändå en del av den varan i följande ställning. Det var Le Quang Liem som tog tillfället i akt.

Wesley So – Le Quang Liem 
Vit drar

Vit har två drag som räddar remin. Han måste avvärja springarschack på g4 men det måste göras på rätt sätt, och då gäller det att placera löparen på diagonalen d1-h5, inte på c8-h3. Poängen är att när svart spelar h6-h5 för att bädda för springaren på g4, så måste svart kunna kontra med Lxh5! Kxh5, Kxh3. Det kan åstadkommas med 60.La6 Sf2 61.Le2 eller 60.Lf3, men inte med exempelvis 60.Lc6? Se5 eller med det drag som följde i partifortsättningen:
60.Lc8?
Fel diagonal!
60...Sf2 61.Le6 h5!


62.Kg1 Kg3 63.uppg.

Korobov förklarade att han har börjat bli seriös. Inför dagens ronder hade han kollat på Nimzoindiskt i en teoribok från 1961 av Mark Taimanov. Bäva månde motståndarna.

Ställningen inför sista dagen:
Anton Korobov 16,5; Levon Aronian 15,5; Le Quang Liem 15; Sergej Karjakin 14; Sjachrijar Mamedjarov, Anish Giri och Vishy Anand 13,5; Fabiano Caruana 12; Vladislav Artemijev 11; Wesley So 10,5 poäng.

Partierna

* * * * *

Fides GP i Hamburg – kvartsfinaler, 2:a partiet


Alexander Grisjtjuk kan börja ladda för semifinalen. Foto: FIDE.com 

Maxime Vachier-Lagrave stod på vinst när han accepterade ett remianbud från Veselin Topalov. Det var vad MVL behövde för att gå vidare till semifinalen. Alltmedan Alexander Grisjtjuk manövrerade ut David Navara. Partierna mellan Daniil Dubov och Peter Svidler slutade remi i 23 respektive 21 drag. Det är enda paret som ska upp i ett särspel imorgon. Tre klara semifinalister har vilodag.

Yu Yangyi sjabblade i en jämn ställning mot Jan-Krzysztof Duda:

Jan-Krzysztof Duda – Yu Yangyi 
Svart drar

Yu Yangyi borde genast ha knutit upp bindningen på åttonde raden med 32...Ta1+ 33.Kg2 Lf5 34.Tf8 Kg5 och det är inga kor på isen. Det följde i stället ett drag som fick isen att spricka under svarts kung.
32...Kh3? 33.Lxg4+!! Kh4
Eller 33...hxg4 34.Th8 matt.
34.Txc8 Ta1+ 35.Kg2 hxg4 36.Te8


36...uppg.

Kvartsfinaler
Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov 1,5–0,5
Alexander Grisjtjuk – David Navara 1,5–0,5
Jan-Krzysztof Duda – Yu Yangyi 1,5–0,5
Daniil Dubov – Peter Svidler 1–1

Partierna

Semifinaler
Alexander Grisjtjuk – Maxime Vachier-Lagrave
Jan-Krzysztof Duda – ??

* * * * *

Europacupen i Ulcinj

Vy över Ulcinj i Montenegro. Foto: sahcg.me 

Imorgon startar Europacupen för klubblag i Ulcinj, Montenegro. Topprankade Alkoloid, ett nordmakedonskt lag med mest utländska spelare i laguppställningen, får klara sig utan sin ordinarie förstabordsspelare Sjachrijar Mamedjarov i rond 1. Han har ju fullt upp i Bukarest med de sista nio ronderna i GCT-blixten. Frågan är väl om hans ens kan vara med i rond 2 – lite vila måste han väl ändå behöva mellan varven.

Sverige ställer upp med lag från Lunds ASK och Wasa SK i öppen klass – laguppställningarna. Dessutom dyker det upp ytterligare sex svenska spelare i andra lag:
Nils Grandelius, Vålerenga, Norge
Axel Smith, Køge SK, Danmark
Jan Lundin, SF Berlin, Tyskland
Michael Wiedenkeller, De Sprenger Echternach, Luxemburg
Anton Darnell, Bærum, Norge
Pia Cramling, Cercle d'Echecs de Monte-Carlo, Monaco (damklassen)

Rond 1
Lunds ASK – Moskva CC
Wasa SK – Køge SK

Resultatservice