måndag 3 augusti 2009

Bilden berättar - bild 4

Curt Hansen mot Bent Larsen i Köpenhamn 1983. Foto: Lars Grahn ©

Det var en underbar afton på Det Ny Teater i Köpenhamn den 30 oktober 1983. Garvade kämpen Bent Larsen spelade en snabbschackmatch över två partier mot nittonårige Curt Hansen. Det var vid en tid när det var ovisst vem som var Danmarksetta. Folk strömmade till som aldrig förr eller senare vid ett schackevenemang som jag har varit närvarande vid. Det var en folkfest av ett slag som man nästan bara kan drömma om när bräden och pjäser är inblandade. Det var en fullsatt salong, omkring 850 åskådare.

Kvällens briljante konferenicer var Jørgen Hvenekilde. Hans öppning glömmer jag aldrig: ”Låt mig till att börja med presentera kvällens huvudperson.” Här inträdde ett visst spänningsmoment. Skulle han börja med att presentera Bent med tanke på ålder och meritlista. Eller skulle han bryta mot konventionen och i stället börja med Curt, Danmarks nya stjärnskott som året upp till den stora duellen i tur och ordning hade vunnit junior-EM, Danmarksmästerskapet och Nordenmästerskapet. Så vem var huvudpersonen? Svaret lät inte vänta på sig: ”Det är jag. Mitt namn är Jørgen Hvenekilde.” Skratt och applåder. Som sagt, en oförglömlig öppning.

På den tiden fanns inte några sensorbräden och ändå kunde åskådarna följa partierna på en filmduk i scenens fond. Arrangörerna hade funnit på råd. Hvenekilde viskade dragen i en mikrofon efter hand som de utfördes. En person i ett utrymme bakom scenen utförde dragen på ett demobräde mot vilket man hade riktat en kamera. Det var den bilden vi fick se projicerad mot fonden. En annan kamera var riktad mot schackuret, och vi fick omväxlande se demobrädet och tidsförbrukningen. Det var den finurliga lösningen i perioden mellan stenåldern och sensorbrädena, och det fungerade utmärkt.

Till skillnad från evenemanget i stort går de två partierna inte till schackhistorien. Curt vann båda, och året därpå blev han juniorvärldsmästare. Han hade definitivt tagit över som Danmarksetta. Nu är han och Bent dessvärre lika inaktiva. I dag skulle det förmodligen krävas något mer än en VM-match för att fylla en teatersalong med 850 schacksugna personer.Fram- och baksida på biljetten.

"Bilden berättar" återkommer varje måndag.
”The picture tells a story” – every Monday.

Google Translate