torsdag 27 augusti 2009

Bakgrunden till den danska superduellen

I Bilden berättar nr 4 lyfte jag fram matchen mellan Bent Larsen och Curt Hansen i Köpenhamn 1983. Det var ett enastående evenemang. I samband med det fick vi Per Andreasens historia om hans medverkan bakom scenen. Men vem var det egentligen som tog initiativet till matchen och som var huvudansvarig för genomförandet? Så här tjugosex år senare är det hög tid att lyfta på ridån och presentera de två personer som låg bakom arrangemanget. Jan Løfberg ger bakgrunden:

OLE GRÜNBAUM – PROVON BAKOM MATCHEN

Det är nog inte många svenskar som känner till Ole Grünbaum, men i Danmark var han världsberömd på 60-talet. Och Ole Grünbaum var alltså mannen bakom matchen mellan Bent Larsen och Curt Hansen på Det Ny Teater.

Vem är då denne man? Man kan söka upp honom på Wikipedia, och här kan man se att han numera bor i Los Angeles. Nu finns det många felaktiga fakta på Wikipedia, men om denna uppgift stämmer kan jag räkna ut att han lämnade Danmark någon gång under det senaste året.

Ole Grünbaum var den första provon i Danmark. I hans intressanta självbiografi "Bar røv i 60erne" - utgiven av People's Press 2005 - kan man läsa att han uppträdde som provo från 1967. Ole skapade happenings och kastade kläderna. Det var naturligtvis mycket provocerande att uppträda naken - även på 60-talet – och speciellt när man som Ole var son till en finansminister (Henry Grünbaum)! Observera att detta inträffade före det så kallade ungdomsupproret som startade 1968 ...

Jag minns tydligt - jag var bara sju åtta år – att jag såg bilderna på den märklige nakne mannen med glasögon och skägg. Under de följande åren var Ole ständigt i medierna som en provocerande provo. Han rökte hash och tog LSD. Det väckte stor förargelse.

Efter hand försvann han från rampljuset. Men i början av 1980-talet kontaktade Ole mig när han tänkte börja skriva om schack i Jyllands-Posten. Det var vid den tiden då Curt Hansen var på väg att slå igenom. Ole hade blick för schacktalang.

Det följde en period när Ole skrev helsidesartiklar om den tidens stora schackspelare. Jag hjälpte honom med research, anekdoter och annan information. Vid ett tillfälle fick han en genial idé: vad sägs om att göra en liten match mellan Bent Larsen och Curt Hansen?

Jag nappade direkt och erbjöd mig att hjälpa till. Ole fick Jyllands-Posten att satsa en stor säck pengar. Den jylländska tidningen var på väg att slå sig fram som en av landets största tidningar, och ville gärna synas i Köpenhamn. En schackmatch var en perfekt start.

"Det ska vara stort och annorlunda”, sa Ole i planeringsfasen. Idén att arrangera matchen på en teater var smart. Ole tog hand om de stora linjerna, medan jag skötte det praktiska och hade en nödtorftig kontakt med schackorganisatörer i Köpenhamn (vid tiden satt jag i styrelsen i Københavns Skak Union, och om jag minns rätt var KSU:s ordförande inne och såg matchen). Bland annat fick jag den goda idén att föreslå Jørgen Hvenekilde som konferencier.

Men annars ville Ole ha så lite inblandning från Dansk Skak Union som möjligt. Han ville genomföra arrangemanget och nöja sig med att ha mig som assistent. Jag tror inte att jag trampar någon på tårna när jag avslöjar att Ole därigenom försäkrade sig om att ingen kunde bli sur över att han lyfte ett rundligt honorar som arrangör.

Veckan före matchen besökte Ole och jag flera schackklubbar i Köpenhamn och delade ut biljetter. Det var ett gratisevenemang, det var alltså fri entré.

På den stora dagen den 30 oktober 1983 var Ole och jag ganska nervösa. Vi var mycket osäkra på hur många som skulle komma. Därför var vi mycket ihärdiga in i det sista och tog ut till Glostrup Bibliotek där det spelades serieschack och Vestvoldturnering för att dela ut de sista biljetterna. På väg in till teatern i Oles Citroën 2CV snackade vi om att det troligen inte skulle bli så många på plats utöver funktionärer och aktörerna på scenen ...

Medan vi gjorde de sista förberedelserna på teatern, fick vi en rapport: "Folk står i kö långt ner på Gammel Kongevej!"

Det var bakgrunden till det största danska schackevenemanget i modern tid.

Dansk Skak Union reagerade som om matchen aldrig hade ägt rum, trots att PR-värdet var enormt. Det var DSU:s sätt att ge igen: när Grünbaum inte vill leka med oss, så vill vi inte leka med honom.

Några månader senare försvann Ole Grünbaum från schacket lika plötsligt som han hade kommit några år tidigare. Han kastade sig in i datorvärlden. Som en av de allra första danska journalister - om inte den förste – började han skriva om IT i Politiken.

Mycket kan sägas om denna mångfasetterade person: han har aldrig varit rädd att pröva nya och oprövade vägar.

Jan Løfberg
”Bilden berättar” lyfter ibland fram schackhistoriska evenemang där jag med bloggbesökares hjälp kan reda ut vad som egentligen hände. Jag är mycket tacksam för Jans berättelse. Det känns som om pusselbitarna har fallit på plats. Jag är alltid intresserad av att komplettera mina berättelser på detta sätt.

BARCELONA. Lars Karlsson vann och har 5/6. Alexander Fier är fortfarande ensam i topp, nu på 6/6.
BREZOVA. Milko Popchev leder på 5,5/6. Ralf Åkesson spelade remi sjätte ronden och har en poäng mindre.