torsdag 26 juli 2018

Xtracon Chess Open i Helsingör – rond 7

Simen Agdestein och Jon Ludvig Hammer i efteranalys. Foto: Sigfred Haubro

Är det den nästan outhärdliga värmeböljan som tar kraften ur kämparna? Alexei Shirov bjöd Lin Chen remi efter nio drag, och Jonny Hector tog ut dragupprepning och remi mot Sebastien Maze efter ett tjugotal drag.

Att toppmötet mellan Simen Agdestein och Jon Ludvig Hammer också slutade med delad poäng är en helt annan historia. Simen missade flera vinstvägar, den sista i det här läget:

Simen Agdestein – Jon Ludvig Hammer 
Vit drar

Efter 47.Tf7 tvingas svart offra löparen på d-bonden, men svart har två förbundna fribönder i startgroparna. Det är sannerligen inte lätt för en mänsklig hjärna – även om det är ett luftkonditionerat rum – att räkna ut att vit vinner kapplöpningen: 47.Tf7 a4 48.d6 a3 49.d7 Lxd7 50.Txd7 b5 51.f4 b4 52.Td1 b3 53.f5 b2 54.f6 a2

analys

55.Td6+! Ka7 56.Td7+! Ka6 57.f7 b1D 58.f8D a1D 59.Dc8+ och svarts två damer kan inte förhindra att vit vinner.

I stället följde: 47.f4 a4 48.f5 a3 49.Tg6 Ld3 50.Tg1 Lxf5 51.Ta1 Kb5 52.Txa3 Kc5 53.Ta6 Lc8 54.d6 Ld7 55.f3 b5 56.Ta8 Kxd6 remi.

Ivan Saric var också illa ute men även han lyckades rädda en halva:

Ivan Saric – Axel Delorme 
Svart drar

Det finns flera vinstfortsättningar för svart, men då gäller det att förutse att vit tänker rädda sig med Tf1-f5. Här finns till exempel 30...Da5 varpå 31.Tf5 kan besvaras med 31...De1+ 32.Tf1 Ld4+ och så vidare. Men ...
30...Tb2? 31.Tf5!!
Svart måste parera hotet Dg4+ med matt.
31...Lxf5 32.exf5


Svart kan inte slingra sig ur remigreppet.
32...Kh8 33.Lf8+ Kg8 34.Lh6 Kh8 35.Lf8+ remi

Imorgon får den olycksalige Axel Delorme möta Nils Grandelius. Ett annat möte i Konferencesalen: andrerankade Dmitrij Andrejkin har vit mot Jonny Hector. Hårda bud.


Under några timmar igår kväll förvandlades Grandelius och Ellen till Grandellen och det var i den vid det här laget traditionella parblixten. Stormästarduon Ivan Saric och Marin Bosiocic bildade par och tog hem förstapriset. Resultat. Foto: Sigfred Haubro

Turneringens webbplats
Resultatservice
Lottning rond 8
Partier genomspelbara

* * * * *

Presidentkandidater till Helsingör

Bachar Kouatly är på ingång till Konventum. Foto: echecs.asso.fr

Som jag rapporterade i måndags kommer de tre kandidaterna i Fides kommande presidentval – i ena fallet hans ombud – att tala sig varma för sina kandidaturer för Nordiska Schackförbundets representanter på lördag. Valet står mellan Arkadij Dvorkovitj, Georgios Makropoulos och Nigel Short.

Dvorkovitj kommer inte till Helsingör. Han representeras av två medlemmar i hans team: Bachar Kouatly och Zu Chen.

Apropå Kouatly: en sommardag 1976 i en förstad till Paris spelade jag ett parti i Bagneux Open mot Samir Sursock. Då var jag ung och djärv och kastade mig när tillfälle bjöds ut i fyrbondevarianten i Kungsindiskt. Mot Sursock missade jag en standardkombination i det här läget:

Lars Grahn – Samir Sursock 
Vit drar

Jag spelade 23.Dxb7 och missade ett par vinstdrag till innan parodin slutade i remi. Jag missade alltså 23.Tf8+, och i mina kommentarer i Schacknytt skyller jag på värmen. Tja, det låter väl som en okej ursäkt.

Sursock var i Paris tillsammans med en libanesisk landsman, den då 18-årige Bachar Kouatly, som jag förlorade mot ronden innan. Efter partiet mot Sursock kom Bachar fram och berättade att han hade vunnit många fina partier med just fyrbondevarianten. Han visade en schackspalt från en fransk veckotidning där ett av hans partier med fyrbonde var publicerat. Han var med rätta stolt över det partiet.

Bachar Kouatly spelade för Libanon vid OS i Valetta 1980, men etablerade sig sedan i Frankrike, som han spelade för i fem OS 1982–1992. Han engagerade sig i schackpolitik och var presidentkandidat vid Fide-kongressen i Moskva 1994. Han tog över ägarskapet av tidskriften Europa Echecs 1997.

Jag hade en mejlväxling med Bachar för ett par månader sen, och påminde honom om vårt möte i Bagneux 1976. Sedan mitt egentliga ärende: jag var ute efter information om Savielly Tartakowers sista tid i Paris där han dog utfattig 1956. Bachar kunde inte hjälpa mig med upplysningar, utan hänvisade till en känd fransk schackhistoriker – som inte heller kunde bidra med något av värde. (Många känner till de stora mästarnas glansdagar, färre intresserar sig för deras magra tider.) 

Makropoulos kommer med Malcolm Pein vid sin sida, medan Short kommer tillsammans med sin teammedlem Panu Laine. Det pikanta är alltså att det finns engelsmän i två olika läger, Pein och Short. Frågan är var det engelska schackförbundet ska lägga sin röst.

När det gäller valet mellan de tre presidentkandidaterna har jag för min del praktiserat uteslutningsmetoden och kommit fram till ett anmärkningsvärt resultat: alla tre föll bort.

* * * * *

Biel – rond 5

Sjachrijar Mamedjarov är fortsatt i delad ledning. Foto: Lennart Ootes

Ledarduons möte blev rondens längsta parti. Magnus Carlsen fick finna sig i remi mot Sjachrijar Mamedjarov efter nästan sex timmars hård kamp. Nico Georgiadis kom ner på jorden igen efter gårdagens besök i himmelen.

Maxime Vachier-Lagrave – Nico Georgiadis 
Svar drar

Ställningen efter slag på a4 och h7 är ganska tröstlös för svart. Det blev ännu värre i partifortsättningen: 35...Txc5 36.Td8+ uppg. Nico hade inte lust att se gaffeln på e6 exekverad.

Rond 5
Peter Svidler – David Navara remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Nico Georgiadis 1-0 
Magnus Carlsen – Sjachrijar Mamedjarov remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter fem ronder:
Magnus Carlsen och Sjachrijar Mamedjarov 3,5; Peter Svidler 3; David Navara 2,5; Maxime Vachier-Lagrave 2; Nico Georgiadis 0,5 poäng.

Rond 6 (fredag kl. 14)
Peter Svidler – Maxime Vachier-Lagrave 
David Navara – Magnus Carlsen 
Nico Georgiadis – Sjachrijar Mamedjarov

* * * * *

ANDORRA. Efter sex ronder i Andorra Open ligger Axel Smith en poäng efter topptrion efter förlust mot topprankade Sergej Fedortjuk och remi mot spanjoren Alejandro Barbero. Resultat och partier.

PARDUBICE. Med två ronder kvar leder Sergei Movsesian och Chakkravarthy Deepan på 6 poäng. Theodor Kenneskog har förlorat tätkänningen efter förluster i de två senaste ronderna. Resultat och partier. Svenska spelarnas resultat.

SITGES. Det går överlag bra för svensktrion. Poängskörden efter sex ronder: Anders Larsson 4; Torbjörn Glimbrant 3,5 och Michael Mattsson 3 poäng, alla med eloplus. Bland dagens resultat: hittills obesegrade Torbjörn spelade remi med flippinske stormästaren Jayson Gonzales. Gadir Guseinov leder på 5 poäng. Resultat och partier.

BIEL. Tufft för Andreas Persson i Master Tournament där han har en halva på fyra ronder. Imorgon kommer möjligen Magnus Carlsen förbi och kollar på hans parti. Andreas möter Henrik Carlsen, Magnus pappa. Resultatservice.