söndag 22 juli 2018

Xtracon Chess Open i Helsingör – rond 2 och 3

Fjolårsvinnaren Baadur Jobava finns med bland trepoängarna efter tre ronder. Foto: Sigfred Haubro

Dubbelrond och tidig start för rond 2. Jan Timman satte bort en pjäs i trettonde draget. Ska man skylla hans fall på den tidiga tidpunkten på dagen eller den sena timmen i hans liv? Det såg ut som en trött veterans kamp mot en energisk ung man.

Lars Hinrichs – Jan Timman 
Svart drar

Efter 13...f6?? 14.Lxe4 dxe4 15.d5 och slag på c6 hade svart inte kompensation för pjäsen. Hela partiet.

Jag tänker inte rada upp överraskande resultat – det som tråkigt fantasilösa skribenter kallar ”skrällar” i tid och otid – men lyfter fram två resultat där de lägre rankade segrade: Angelina Fransson och Jessica Bengtsson vann mot IM Klaus Berg respektive Jens Ramsdal. Angelina och Jessica får ordentliga genomkörare inför Batumi-OS.

Nils Grandelius levde i ett övergångsskede lite farligt mot veteranen Mogens Moe i förmiddagsronden men segrade, och han fick nöja sig med remi mot indiern Prantik Roy i kvällsronden. Med 2,5 poäng har Nils i alla fall häng på den skara som har vunnit sina tre partier. Bland de trettio trepoängarna finns Christian Jepson och Ralf Åkesson. Christian får ta sig an Simen Agdestein imorgon.

Turneringens webbplats
Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * *

Världselitens sommarträffar

Deltagarna i Biel: Nico Georgiadis, Sjachrijar Mamedjarov, Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen, Peter Svidler och David Navara. Foto: Lennart Ootes

Idag slutfördes turneringen i Dortmund där Jan Nepomnjasjtjij segrade med en poängs marginal till Anish Giri, Vladislav Kovaljev och Jan-Krzysztof Duda (resultat och partier).

Samtidigt startade turneringen i Biel med Magnus Carlsen bland de sex som ska spela dubbelrondigt. Schweizaren Nico Georgiadis uppträder som en katt bland hermelinerna. 

Världsmästaren ordnade en spektakulär start med ett damoffer mot David Navara. Det var ett offer av det slag som datorerna har vissa invändningar mot, men som i praktiskt spel kan öppna porten till paradiset. Carlsen misströstade en och annan gång under partiet, men i slutändan var det Navara som på ett artigt sätt reste sig upp innan han tog motståndaren i hand, bockade och gratulerade till segern.

Magnus Carlsen – David Navara 
Vit drar

Carlsen startade det stora äventyret med 16.Sxb4!?!? Txd1 17.Tfxd1 a5 18.Sd5. Här är en efteranalys med Carlsen och Navara.

I övrigt förlorade katten ganska snabbt, medan det tredje partiet slutade i remi utan större dramatik.

Rond 1
Magnus Carlsen – David Navara 1-0 
Sjachrijar Mamedjarov – Nico Georgiadis 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Svidler remi

Partierna genomspelbara

Rond 2 (måndag kl. 14)
Peter Svidler – Nico Georgiadis 
David Navara – Sjachrijar Mamedjarov 
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen

* * * * *

ANDORRA. Axel Smith vann även i rond 2 i Andorra Open, men det lär krävas ännu en vinst för att han ska kvalificera sig till de åtta sensorbrädena. Resultat och partier.

PARDUBICE. Theodor Kenneskog förlorade i rond 3 och ingen i svensklägret i grupp A har över femtio vinstprocent. Resultat och partier.

JYVÄSKYLÄ. Kaido Külaots gick in i dagens slutrond i Hearts of Finland med en enpoängsledning, och säkrade förstapriset med en behändig remi. Rickard Engman kom på tionde plats och blev bäst i svensktrion. Resultat och partier.

AGHIOS KIRYKOS. Grekiske stormästaren Ioannis Nikolaidis vann Ikaros Open på 7,5 poäng. Han besegrade bland andra Björn Gambäck, som slutade på trettonde plats med 5,5 poäng. Resultat och partier.