fredag 13 juli 2018

Veteranernas lag-VM – rond 7

Nisse Renman ordnade en stormästarskalp. Foto: Lars O A Hedlund

GM Lutz Espig spelade två schack-OS för Östtyskland 1988 och 1990. Bland resultaten där: remi mot Thomas Ernst och förlust två år senare mot Pia Cramling. Nu kämpar han för Veteranen Greiz/Vogtland i Radebeul; idag utan framgång mot Nisse Renman. Det blev en storseger för Sveriges förstalag mot det tyska distriktslaget.

Sverige 1 – Veteranen Greiz/Vogtland 3,5–0,5
Nisse Renman – Lutz Espig 1-0 
Magnus Wahlbom – Günter Sobeck remi 
Bengt Hammar – Werner Weiss 1-0 
Nils-Åke Malmdin – Ernst-Walter Etzold 1-0

Sverige har avancerat till sjunde plats i gruppen 65+ och i näst sista ronden svarar andrarankade Frankrike för motståndet. Nu börjar det dra ihop sig i medaljstriden. Åt Ryssland på förstaplatsen finns inte mycket att göra. En påminnelse: i fjolårets lag-VM i Hersonissos segrade Ryssland närmast före Frankrike och Sverige.

I gruppen 50+ leder Lasker Schachstiftung GK med Sverige Norra och Södra på 27:e respektive 28:e plats. Den slutliga ordningsföljden för de både svensklagen är oviss.

grupp 65+
Sverige 2 – England 4 1,5–2,5

grupp 50+
Sverige Norra – Tysklands damlag 3 2,5–1,5
Sverige Södra – England 3 2,5–1,5


Sverige Norra - från vänster: Rickard Engman, Urban Eriksson, Peter Olsson och Bo Sundell.

Partier genomspelbara
grupp 50+
grupp 65+
Resultatservice
grupp 50+
grupp 65+

* * * * *

Strasbourg Open

Joséphine-paviljongen i Strasbourg, skådeplats för Strasbourg Open. Foto: Max Wahlund

MAX WAHLUND:
Jag tackar redaktör Grahn som först satte mig på spåret att spela schack i Frankrike. Två år i rad har det efter redaktörens rekommendation blivit Cannes Open i februari med överraskande goda resultat, och när många vänner nu senast begav sig norrut efter SM i Ronneby styrde jag kosan åt andra hållet, till den öppna turneringen i Strasbourg som spelas denna vecka.

Fler svenskar borde lyssna på redaktör Grahn, Frankrike är underbart. Spellokalen i Strasbourg kunde inte vara stiligare eller vackrare belägen. Turneringen äger rum i Joséphine-paviljongen, uppkallad efter kejsarinnan som var Napoleons stora kärlek. Paviljongen omges av Orangerie-parken där Alsaces berömda storkar spankulerar fritt och oförskräckt omkring. Storkarna bor också ovanpå spellokalens tak och kanske är det då inte så konstigt att man får fram många skickliga juniorer. Efter några turneringar i Frankrike börjar man känna igen namnen. Jag spelade remi mot nu 20-årige stormästaren Bilel Bellahcene i Cannes i fjol (då var han fortfarande IM), han är inte här själv men väl pappa Omar och flera av hans yngre systrar som är på väg uppåt i rankningen de också.

Som vanligt i Frankrike går det ganska bra. Efter fyra ronder ligger jag på fjärde plats av 44 spelare i A-gruppen. Längs vägen har jag haft nöjet att knyckla ihop turneringens högst rankade spelare, ungerske IM Janos Szabolcsi:

Max Wahlund – Janos Szabolcsi 
Vit drar

Här drog jag Tg8-f8 och Szabolcsi fick slutligen nog.

Tre ronder kvar och allt kan hända – dubbelrond i morgon. Svart mot en tysk 2000-spelare på morgonen, det känns som åttondelsfinal mot Schweiz ungefär, en chans man inte bör missa.

Resultatservice