onsdag 4 juli 2018

SM i Ronneby – rond 5

Nils Grandelius mot Axel Smith: Ryskt och remi. Foto: Lars O A Hedlund

GÖSTA SVENN:
Min bror Harry skickar en länk denna 4th of July, ”Låten är från 1973. Nixon var president – dåtidens Trump.”

Dessa sommardagar är det ju annars Granen och Grahn som är heta. Den förre regerar i Ryssland och bloggredaktören är för sin del alltjämt i ledning bland +65-veteranerna i Ronneby, nu i en delad sådan. Det såg fint ut efter spelöppningen i dagens parti.

Lars Grahn – Sven-Olof Andersson 
Vit drar

23.g4?
Aj aj, blir räliga hål på kungsflygeln efter denna framstöt. Antar att Lasse hade räknat med att kunna utnyttja den hängande svarta springaren på något sätt. Vit står bättre efter 23.c4 med idén a4-a5 och inbrytning med tornet på a-linjen. Bonden på f2 kan nog släppas. Svart tog över och vann en bonde:

Vit drar

28.d6
Påpassligt ruffel, men svart får fin komp för kvallen.
28...exd6 29.Le6 Td4 30.Lxf7 Kxf7 31.Ted1 Txd1+ 32.Txd1 Ke6 33.Kg2


Och remi efter, gissar jag, ett anbud från vit i tidsnöden. Påpassligt agerat igen. Svart har inget att frukta och hade kunnat avancera med d- och c-bönderna i lugn och ro.

Det fantastiska med schack är ju att ungdomar kan komma fram och tidigt konkurrera på högsta seniornivå. I Sverigemästarklassen utgör sextonåringen och förra årets juniormästare Jung Min Seo exempel på det. Men även lite äldre herrar och damer gör sig gällande. Mina generationskamrater Jonny Hector och Pia Cramling håller jag alltid tummarna lite extra för. Pia och Jonny har faktiskt spelat på hög stormästarnivå i sisådär 35 år vid det här laget. Deras uthållighet är häpnadsväckande. När de kom fram kallades datorer för datamaskiner, och de få schackprogram som fanns var ett skämt. Encyklopedin, Informator och diverse turneringsbulletiner var databaserna man hade. I seriösa turneringar användes givetvis dragserien 40 drag på 2½ timme, därefter 16 drag per timme, utan tidstillägg, för digitala klockor fanns ju inte; Tornuret var high tech med möjlighet att hålla koll på kläppen ända in i slutsekunderna. Avbrott efter fem timmars spel. Partierna kunde pågå en bra bit in på småtimmarna. I sista ronden vid junior-VM i Mexico City gav min motståndare upp halv åtta på morgonen. En halvtimme senare blev Ehlvest tvungen att acceptera remi och missade därmed världsmästartiteln, som jugoslaven Cvitan överraskande la beslag på. Fenomenet internet existerade inte, däremot det väldiga Sovjetunionen med alla sina starka schackspelare som nästan enbart deltog i turneringar bakom järnridån. Terrorbalans rådde mellan de två supermakterna Sovjet och USA, och cowboyskådespelaren Reagan hade så småningom dykt upp på den amerikanska presidentposten efter att Tricky Dick Nixon kastat in handduken.

Idag var det bara Pia som hade någon framgång bland de ovannämnda (schackspelarna i Sverigemästarklassen alltså; bägge de forna presidenterna har för övrigt sedan länge gjort sina sista besynnerliga drag i livet).

Jung Min Seo – Jonathan Westerberg 
Vit drar

32.Te1?
Vit går bort sig med tornet.
32...d2! 33.Txe7 d1D+ 34.Sxd1 Txd1+ 35.Lf1 Sh3+ 36.Kg2 Sf4+ 37.Kg1


Svart står ju på matt, men nu kommer kombinationen som vit måhända missade i sitt 32:a drag.
37...Txf1+! 38.Kxf1 Dh3+ 39.uppg.
Det blir matt eller så ryker damen med en springargaffel.

Regerande Sverigemästaren var obönhörlig idag.

Jonny Hector – Hans Tikkanen 
Svart drar

Först öppnades g-linjen och sedan försvann h-bönderna, allt till svarts fördel. Se bara hur han har bullat upp och riktat in sig med alla sina pjäser, utom vitfältaren som vaktar den svaga e6-bonden.
32...Lxg3! 33.Sg5+
Enda sättet att hanka sig vidare. Att anta offret är hopplöst: 33.fxg3 Sxg3+, t.ex. 34. Kf2 (34.Kg2 Se4+) 34...T8h2+ 35.Sxh2 Txh2+ 36.Kf3 Sf5!. Fin reträtt som lämnar plats för damen att sätta matt någonstans på g-linjen.
33...fxg5 34.fxg3 Dh7
Och svart var bonde över med överlägset spel. Till sist avgjorde en liten finess:

Svart drar

45...Th2! 46.uppg.
Det vankas ju matt på f1 om tornet slås.

Tyvärr för fotbollsintresserade SM-spelare, som inte vill/kan börja ronden tidigare, startar Sverige–England klockan 16 på lördag. Själv får jag leta upp en storbildsskärm eller någon tv-apparat i Oslo. Bara norrmännen inte har tappat allt intresse för fotboll och enbart visar schack nuförtiden.

Sverigemästarklassen rond 5
Nils Grandelius – Axel Smith remi 
Tiger Hillarp Persson – Erik Blomqvist remi 
Jung Min Seo – Jonathan Westerberg 0-1 
Pia Cramling – Oskar von Bahr remi 
Jonny Hector – Hans Tikkanen 0-1

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Direktsändningen med Stellan Brynell som kommentator
O A Hedlunds SM-bilder

Sverigemästarklassen rond 6 (torsdag klockan 12)
Axel Smith – Erik Blomqvist 
Nils Grandelius – Jung Min Seo 
Oskar von Bahr – Tiger Hillarp Persson 
Jonathan Westerberg – Jonny Hector 
Hans Tikkanen – Pia Cramling