onsdag 10 juni 2009

Apropå tornet till Adam fem

I går lyfte jag fram Tiger Hillarp Perssons eleganta 73.Ta5!! mot Tomi Nybäck. Det uppstod en pendang i finalmatchen mellan Magnus Carlsen och Vasilij Ivantjuk i Leon. Det stod 2-2 efter de ordinarie snabbschackpartierna och det dukades fram för två blixtpartier. Det första slutade remi och i det andra hade Magnus chansen att avgöra som svart i följande ställning:


Det är väl i sådana lägen man börjar se sig om efter ett slags kvävmatt. Med mer betänketid hade Magnus funnit det tigeraktiga 38…Ta5!. Det hotar ju 39…Sf2+ med eller utan tornet på a2, och efter 39.Tg1 Txa2 är det förstås bara att ge upp.

Magnus spelade i stället 38…Sxc3 och hamnade snart i ett av dessa tröstlösa slutspel med torn och springare mot torn. Det avslutades med en läcker liten knorr:


100.Tf7+! remi

Nåväl, sedan vann Magnus armageddon-partiet.

Förr var det alltid intressant att följa Magnus Carlsens framfart på pappa Henriks blogg, men han är tyvärr inte lika aktiv som tidigare. När Magnus är i farten kan det i stället löna sig att besöka Sjakkfantomet, som brukar bjuda på omfattande analyser.