söndag 7 juni 2009

Invigningen – halva nöjet


Från invigningen på Advokatbyrån Sigeman & Co. Från vänster: Nigel Short, Johan Sigeman, Ivan Sokolov och Lars Grahn. Med ryggen mot kameran: Tomi Nybäck. Foto: Calle Erlandsson

Halva nöjet med Sigemanturneringen är att besöka invigningen, träffa stormästarna och avhandla vad som rör sig i schackvärlden. Ivan Sokolov berättade att Jan Timmans självbiografi skulle ligga på bokhandelsdiskarna om ett par veckor och han trodde att innehållet skulle uppröra en och annan. Nigel Short lyssnade och har nog onda aningar. Nigel och Jan är inte precis såta vänner.

Short var rätt imponerad över att jag kom ihåg att han har trettiofem olivträd i Messinia och att vart och ett av dem vid det här laget borde ge cirka tio liter olivolja. Så var det i alla fall tänkt när jag träffade honom för ett par år sedan. Short kunde nu berätta att den skördenoteringen var överoptimistisk. Hans planerade ”Grandmaster Grove” olivolja finns ännu inte i butikshyllorna. Olivoljan räcker än så länge bara till husbehov. Det lär dröja innan Short promoveras till olivbonde.

Short har länge talat om att skriva sin självbiografi och för ett par veckor sedan kom han på hur det skulle göras. Han tänker inte skriva om sina schackupplevelser i kronologisk ordning. I stället för att beta av turnering för turnering tänker han lyfta fram intressanta episoder och koncentrera sig på dem. Möjligen kan man se hans artikel, ”San Lorenzo de El Escorial revisted”, i senaste numret av New In Chess Magazine som ett kapitelutkast. Det som förvånade mig i den artikeln är inte hans nedsabling av Lubosh Kavalek – det har jag sett förut. Men nu ställs Bent Larsen i otrevlig dager. Något sådant har jag aldrig sett förut. Tanken var att Bent skulle hjälpa Nigel med förberedelserna inför kandidatmatcherna som ledde fram till VM-matchen mot Garri Kasparov. Bent kom till London och bodde hemma hos familjen Short. I artikeln framställs Bent som en outhärdligt pratsjuk människa.
”He was likable and funny, but talked incessantly, which I found completely draining. I soon began to fear getting up in the morning, lest I be compelled to listen to him. I would lie in bed for as long as possible, but eventually I would have to tiptoe in my pajamas to go to the bathroom. Before reaching there, Bent’s head would suddenly appear around the door and he would regale me with some interminable story about Jens Enevoldsen, or some other character. It was torture.”
Jag förklarade för Nigel att många danska schackspelare säkert skulle ta illa upp. Nigel ryckte på axlarna: ”Men det är ju sant!” Jag kontrade: ”Brutal honesty”. Nigel upprepade de två orden och tycktes smaka på dem. Jag är inte säker på hur de smakade.

Det är möjligt att Jans självbiografi kommer att väcka ilska här och var, men det kommer säkert i lika hög grad gälla Nigels bok.

Nåväl, ett par dagar senare fanns Dansk Skak Unions nye ordförande Lars Bech Hansen bland åskådarna i Spegelsalen. Lars är mannen bakom Politiken Cup, och det var främst i den egenskapen han talade med Nigel. Det ser ut som om den förre VM-utmanaren kan komma med i Politiken Cups startfält nästa sommar. Det återstår en förhandlingsomgång. Nigel är tydligen fortfarande välkommen till Danmark.

När jag avhandlade första ronden av Sigemanturneringen i Sydsvenskan i torsdags, kunde jag lyfta fram ett löfte som Nigel gav under invigningen.
”Vid invigningen av Sigemanturneringen tisdag kväll förklarade Nigel Short att om han tog en enda händelsefattig remi under de fem ronderna i Spegelsalen på Hipp, så skulle arrangörerna ha all rätt att kräva tillbaka hans startpengar.
Advokaten Johan Sigeman satt vid bordet och gillade vad han hörde. Ivan Sokolov undrade leende om Short var medveten om att även muntliga avtal gäller i svensk lagstifting. Men den förre VM-utmanaren Short var bestämd, publiken och arrangören ska få valuta för sina pengar.”
Som alla nog vet vid det här laget så gav Nigel som vanligt valuta för pengarna. Nu ska jag leta fram godbitarna till Sydsvenskans läsare men det blir nog något över även till bloggen. Återkommer om det.


Nigel Short laddar upp för kommande bataljer. Foto: Calle Erlandsson