tisdag 30 juni 2009

Susan Polgar vs USCF

Det amerikanska schackförbundet USCF har fonderat pengar avsedda att användas när advokater måste engageras. Det läget har uppstått. I ena ringhörnan: USCF. I andra ringhörnan: Susan Polgar och hennes man Paul Truong. Det handlar om stämning och motstämning, angrepp och motangrepp. Några av ämnena som advokaterna måste ta itu med: datorintrång, förtal. ärekränkning, bedrägeri, vårdslöshet, orsakande av känslomässig smärta, brott mot olika federala lagar och så vidare. Detta är bara huvudrätterna. Det finns även förrätter och dessert.

För två år sedan utsågs Susan Polgar till hedersdoktor på Texas Tech University och blev då coach för universitetetslaget mot ett årligt honorar på 127 500 dollar (cirka en miljon kronor). Samtidigt anställdes hennes man på universitetet, men han fick nöja sig med 76 500 dollar årligen. I samma veva valdes paret in i USCF:s styrelse, och nu vill övriga styrelsemedlemmar bli av dem så fort som möjligt. I den infekterade fighten figurerar bland annat falska och anonyma inlägg på olika internetfora.

Om Polgar-Truong vinner i domstolarna får USCF punga ut med 10 miljoner dollar. Då förslår förbundets fonderade pengar och övriga tillgångar inte långt. Polgar var beredd att ingå förlikning. Kravet var då 1 (en) dollar och en ursäkt. Det förslaget avvisades av motparten. Ställningen är oklar men det finns redan en klar förlorare: de amerikanska schackspelarna.

Jag har plockat fram två bilder från mitt fotoarkiv. De är från schack-OS i Thessaloniki 1988. Susan Polgar samtalar med Garri Kasparov. Det är copyright på båda bilderna och den som bryter mot det får med min advokat att göra.

Foto: Lars Grahn (copyright)