fredag 26 juni 2009

Schackåskådarens helgguide

Först gratulationer till Daniel Semcesen. Vid förra helgens Fide-möte i Krakow delades det ut titlar och Daniel fick officiellt IM-titeln. Sedan vann han IM-turneringen i Täby. Innan dess hade han ordnat en GM-inteckning i Danmark, så man kan spekulera i vad han kunde ha uträttat i GM-gruppen i Täby. Härnäst väntar i alla fall en härlig utmaning i SM-gruppen.

Det stora i schackhelgen är förstås att SM inleds i Kungsör. De flesta grupper börjar i morgon lördag, medan SM-gruppen, JSM-gruppen och Mästarelit sätter i gång söndag klockan 13.
Direktsändning SM-gruppen och Mästarelit
Direktsändning JSM-gruppen och Juniorkval

Tävlingarna följer du bäst på www.schacksm2009.se och www.schack.se.

Vad gäller nästa års SM så väljer jag att ge ett citat från min fredagsspalt i Sydsvenskan:
”I morgon startar Sverigemästerskapen i Kungsör, men redan är förberedelserna för nästa års mästerskap i full gång. Då blir det spel på närmare håll. SM 2010 arrangeras på Victoriastadion i Lund.
Det blir med ett nytt SM-koncept. Sedan urminnes tider har mästerskapen spelats över två veckor. Sveriges Schackförbund har beslutat att från och med nästa gång ska tävlingarna komprimeras till nio dagar. Hyreskostnader för lämpliga lokaler har sprungit i höjden och framför allt har det varit svårt att engagera funktionärer under två sommarveckor. Nu blir det ett behändigare format.
Förändringen innebär bland annat att antalet spelare i SM-gruppen begränsas från fjorton till tio.”

Det finns en del spelare som har valt bort SM till förmån för andra turneringar utomlands. I Pula, Kroatien finns bl.a. följande åtta spelare med i startlistan: Axel Smith, Michael de Verdier, Ellinor Frisk, Ingvar Carlsson, Jacob Mejvik, Per Ahlström, Mårten Garner och Fredrik Qwarfort. Om jag har räknat rätt så har Linköpings ASS fler spelare i Pula än i Kungsör, fyra respektive tre. Bilden från Pula har onekligen stor attraktionskraft.

Direktsändning:
Lördag 27 juni klockan 16.30 rond 1
Söndag 28 juni klockan 16.30 rond 2
Måndag 29 juni klockan 16.30 rond 3
Tisdag 30 juni klockan 9.30 rond 4
Tisdag 30 juni klockan 16.30 rond 5
Onsdag 1 juli klockan 16.30 rond 6
Torsdag 2 juli klockan 16.30 rond 7
Fredag 3 juli klockan 16.30 rond 8
Lördag 4 juli klockan 10 rond 9

Sten Bernhardsson kommer att sitta på pokerklubben Big Slick i engelska Purley hela veckoändan. Det är sant, jag har det svart på vitt. Ett förtydligande: det handlar om en schackturnering. Det är GM Simon Williams som har tagit initiativet till en schackfestival i den lilla orten. Den försiggår alltså på en pokerklubb, som alla deltagare tydligen måste vara medlemmar i för att få lov att vara med i schackturneringen. (Hm, man borde kanske försöka arrangera en schackturnering på Malmö Nya Stadion och kräva medlemskap i MFF. Hur många utombys skulle ställa upp i en sådan turnering?) Förutom en tiomanna GM-grupp med Danny Gormally som topprankad blir det en öppen turnering över fem ronder. Det är i det senare sammanhanget som Sten figurerar, om det nu är någon som undrar. Det är på Simon Williams blogg som all information om evenemanget finns.

Det kom ett uppskattat mejl från Johan Hellsten häromdan. Det är lite si och så med internetförbindelserna i hans nya hemland Ecuador. Johan bekräftade att han hade vunnit en öppen turnering i Tungurahua, Ecuador i januari. Han var där med sina schackelever. Det har inte blivit något turneringsspel sedan dess. Jobbet som schackinstruktör hindrar Johan från att vara mer aktiv i tävlingslokalerna.

Apropå titelutdelningen i Krakow: dansken Allan Stig Rasmussen tilldelades GM-titeln. Vi kan också berätta att han från och med höstsäsongen spelar för Hamburger SK i tyska Bundesliga. Där blir han klubbkompis med bl.a. Danmarksmästaren Sune Berg Hansen.

Annars är de ju mycket fotboll och U21. Det lär vimla av talangscouter på läktarna. Men är de inte lite sent ute? Nedan återger jag den troligen första bilden på simmaren Michael Phelps. Där kan man tala om tidiga anlag.Helgguiden uppdateras under helgen.