Lag-EM i Skara 1980 höll på att sluta riktigt illa när det sovjetiska laget uteblev från invigningen och hotade att åka hem utan att ha gjort ett enda drag. Orsaken var att de inte alls var nöjda med det gamla och slitna hotell som de hade hänvisats till. De sovjetiska spelarna hade stjärnstatus i Öst under kommunisttiden och var vana att bo flott. Men i Skara var det lyxiga Stadshotellet upptaget av det svenska laget och andra EM-spelare samt diverse journalister.Samma år var Baturinskij i farten i Valletta, vilket Bengt Hammar berättar om i morgon i Helgguiden. Jag kan utlova en intressant intervju med den f.d. förbundskaptenen.
För att undvika ett massmedialt fiasko tvingades den välkände rysktalande schackprofessorn Gunnar Johansson, Göteborg och jag med min röda Volvo Amazon, med den bistre ryske lagkaptenen Viktor Baturinskij i baksätet, att ge sig ut på Västgötaslätten i jakt på ett bättre boende. Ända till Vara och Skövde sträckte sig våra fruktlösa försök. Åter tillbaka i Skara vid fyratiden på morgonen tyckte tydligen Baturinskjij synd om mig och Gunnar, när han såg våra lönlösa ansträngningar att försöka hjälpa till. Spontant bjöd han upp oss på sitt enkla rum för en improviserad rysk supé på sängkanten. Som bortblåst var plötsligt den officiella ryska attityden. Ur väskan plockade en leende och småskojande Baturinskij fram både vodka och rejäla bitar rysk ost inlindade, om jag minns rätt, i Pravda av hans dotter hemma i Moskva. Att rysktalande Gunnar och Baturinskij trivdes ihop var inte att ta miste på. Själv satt jag som ett stort frågetecken utan att förstå ett enda ord. Men det var ändå intressant att träffa den ryske schackprofilen och f.d. KGB-åklagaren, som lär ha skickat en och annan oppositionell till sibiriska läger under Stalintiden.
Att det hela till sist löste sig och ryssarna fick sina rum på Stadshotellet och EM-guldet är en annan historia. Efter tuffa förhandlingar lyckades Sveriges SF:s ordförande Christer Wäneus lösa krisen genom att några av de svenska spelarna och jag själv, som var där som schackjournalist, avstod från sina rum.
Kent Jägerflod
Tony Miles lämnar bordet efter att ha utfört 1…a6. Foto: Kent Jägerflod
Anatolij Karpov fixerar bonden på a6 som delvis döljer sig bakom schackuret. Foto: Kent Jägerflod
Ungdoms-EM i Fermo
Poängskörden för de svenska juniorerna efter rond 4: Rasmus Janse (P18) 2,5; Inna Agrest (F18) 3; Nils Grandelius (P16) 3; Angelina Fransson (F16) 1; Linus Johansson (P14) 2; Jessica Bengtsson (F14) 1,5; Louise Segerfelt (F14) 2; Tom Rydström (P12) 2 poäng.