tisdag 22 september 2009

Veteran-NM i Fredrikstad

Gunnar Finnlaugssons sekundant Calle Erlandsson är nyss hemkommen från ett besök i Fredrikstad, Norge. Där pågår enligt min vokabulär Veteran-NM. (Vad är man när man inte längre är junior? Mitt svar: senior. Vilket inte ska förväxlas med det engelska ordet ”senior” som har en annan betydelse.) Här kommer Calles rapport och vi kan ju påminna om att partiet mellan Westerinen och Malmdin börjar om några minuter.
Det är bäst att man använder beteckningen ”Nordiska Mästerskapet för seniorer”, i varje fall om Nordens främste pr-man för schackets 60+, Per Ofstad, hör på. För honom är ”veteran” en äldre man som deltagit i andra världskriget, oftast dekorerad på bröstet med någon medalj och ibland haltande på träben. Seniorschacket är populärt i Norge. Till NM på Hotel Victoria i Fredrikstad kom fyrtio äldre gentlemän, därav tjugosju norrmän, sju svenskar, tre danskar, två islänningar och inte minst finske titelförsvararen från 2007, GM Heikki Westerinen.

Alla deltagare prioriterar den sociala biten, men några få har rating över 2000. Heikki är givetvis storfavorit och i dagens rond avgörs säkert NM om inte Nils-Åke Malmdin kan skrälla i det inbördes partiet. De båda är ensamma om 3/3 och en halva efter ligger en kvartett med bland andra Leif Svensson och isländske medborgaren Gunnar Finnlaugsson, som bor i Lund sedan 1976. Övriga svenskar: Kenneth Wiman, Matts Andersson och Sven-Olof Andersson 2, Ingvar Gummesson och Per Johansson 1½.

Jag åkte med Gunnar till Fredrikstad, eftersom han behövde en coach. Gunnar är nämligen en så kallad slow starter, ibland har han till och med börjat med två nollor mot svagare motstånd. Min uppgift var ganska enkel. I lördagens första rond intalade jag Gunnar i följande mantra: ”Idag spelar du rond 3, idag spelar du rond 3” etc. När jag på söndagen sa till Gunnar att han skulle spela rond 4 kom emellertid motfrågan: ”Hur gick det i rond 1 och 2?” och jag tvingades till en vit lögn: ronderna 1-2 var uppskjutna.

I måndagens tredje rond fick Gunnar den svåraste uppgiften hittills, svart mot starke Poulesten Holm Grabow (elo 2204). För att försvåra motståndarnas kartläggning av honom på Chessbase har dansken listigt nog bytt namn. Tidigare hette han Sten Grabow, men hans Fide-id avslöjade honom obarmhärtigt. Som du kanske såg i direktsändningen stod dansken bra i öppningen, men efter ett tveksamt bonderov blev det stora komplikationer där Gunnar fick fördel och nog borde ha försökt vinna slutspelet. Men psykologiskt sett var han naturligtvis nöjd med remi efter stora svårigheter tidigare i partiet.

Före NM gjorde Gunnar och jag en avstickare till Sjakkbutikken i Drammen. Legendariske Øystein Brekke beslutade sig för några år sedan för att satsa på en välsorterad schackbutik. Norge har fortfarande Magnus Carlsen-feber och det är stor efterfrågan på schackprodukter av allehanda slag. För någon månad sedan utkom Øystein med en imponerande biografi på 263 sidor om en av de stora i norskt schack: IM Svein Johannessen (1937-2007). Boken kan varmt rekommenderas för alla som är intresserade av schackhistoria.

Efter kvällsmat hos familjen Brekke i Åmot och övernattning på Kongsfoss pensjonat tog vi med Øysteins svärfar Erling Fløtten i bilen till NM. Han är bosatt i Vadsø på Norges östligaste udde nära ryska gränsen och är aktiv seniorspelare och numera inaktiv ordförande i Norges nordligaste och största fylke. Resan till Fredrikstad är drygt 200 mil!

På plats i Fredrikstad var också Sleipnerexperten och korrspelaren Anker Aasum. Han har skrivit åtskilliga artiklar om sitt favoritdrag 1.Sc3. Det borde vara lätt att förbereda sig mot Anker, men i rond 2 råkade landsmannen Per Løken illa ut. I en sorts Froms gambit med ombytta färger fick partiet ett abrupt slut: 1.Sc3 f5 2.e4 fxe4 3.d3 exd3 4.Lxd3 Sf6 5.g4 h6??? 6.Lg6 matt.

Efter att ha lotsat Gunnar igenom rond 1-3 (enligt min coachning rond 3-5) hade jag fullföljt mitt coachningsuppdrag och tog flyget hem via Gardermoen, Kastrup, Svågertorp och Malmö central. På söndag vet vi om Heikki har försvarat sin NM-titel och om han tappat någon halva.

Calle Erlandsson


Gunnar Finnlaugsson, Øystein Brekke och Calle Erlandsson utanför Sjakkbutikken.