söndag 20 september 2009

Frånvaro från Lag-EM i olika varianter

I senaste fredagsspalten i Sydsvenskan skrev jag om uppgjorda remipartier. Det som föranledde artikeln var Sergei Tiviakovs agerande i holländska mästerskapet:
”När lottningen hade genomförts gick topprankade Sergei Tiviakov fram till den motståndare han skulle ha i slutronden på söndag och undrade om denne kunde tänka sig att ta remi efter några pliktskyldiga drag före speldagen, detta för att Tiviakov skulle hinna dra i väg till en match i kroatiska lagmästerskapet. Motståndaren accepterade ”remianbudet”. När turneringsledningen grunnat på saken ett par dagar kom beskedet att man inte accepterade remin. Tiviakov hade signerat ett kontrakt där han förband sig att spela samtliga ronder och därutöver närvara vid prisutdelningsceremonin. I det läget valde en förtörnad Tiviakov att bryta mästerskapet. Få har visat sympatier för hans beslut.”
Tiviakovs utmarsch efter tredje ronden har resulterat i att han är petad från det holländska lag som ska vara med i Lag-EM i Novi Sad 21-31 oktober.

Danmarks lag i Novi Sad: Lars Bo Hansen, Sune Berg Hansen, Allan Stig Rasmussen, Lars Schandorff och Jacob Vang Glud. Detta att Peter Heine Nielsen inte är med har resulterat i heta inlägg på Dansk Skak Unions debattsida. Trots god kunskap i danska är jag inte riktigt säker på vad det egentligen handlar om.

Norges lag i Novi Sad: Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Leif Erlend Johannessen, Frode Elsnes och Joachim Thomassen. Enligt uppgift på ovan nämnda debattråd ska Peter Heine Nielsen vara kapten för det norska laget.

Sverige ställer inte upp i Novi Sad och kommer heller inte att vara representerat med något klubblag i Europacupen i Ohrid 3-11 oktober. På något vis känns det som ett fattigdomsbevis. Och det är väl precis vad det är.

MONTCADA. Emanuel Berg fick en tuff introduktion i spanska lagmästerskapet. Det blev en vinst, en remi och tre förluster för hans del på bord 4. Hans klubb CA Solvay fick nöja sig med tredjeplatsen, medan Linex-Magic och SCC Sabadell gick till finalomgången.