måndag 21 september 2009

Bilden berättar - bild 12

TALKING PICTURES

Michail Tal försöker vända på en guldtacka i Skellefteå 1989. Foto: Lars Grahn ©


Sista gången jag såg min ungdoms idol Michail Tal var i Skellefteå 1989. Det var en chockartad upplevelse. Jag visste att han inte var snäll mot sin kropp, kedjerökare med stor spritkonsumtion, men till världscupturneringen i Skellefteå kom en dödsmärkt man. Jag är nästan förundrad över att han levde tre år till. Tal dog den 28 juni 1992 på ett sjukhus i Moskva. Genna Sosonko skrev något om att Tals alla kroppsliga organ var utslagna. Viktor Kortchnoi hade långt tidigare förklarat att Tal hade dränkt sitt geni i vodka.

Tal var världsmästare under blott ett år (1960-61) och kunde ha varit en parentes i schackhistorien om det inte varit för hans publikfriande spelstil. I sin glans dagar stod han för våghalsiga offer med en blick som sades vara hypnotisk. Visst gick det att vederlägga många av hans excesser i efterhand, men det minskade inte schackvärldens beundran för Trollkarlen från Riga.

Bilden ovan är hämtad från lottdragningen i Skellefteå. Det gällde att vända på en guldtacka och där fanns startnumret. Tackan var tung och en kämpande Tal fick hjälp att hantera den. Blicken brann fortfarande men musklerna var förtvinade. Det kändes ledsamt.

Arrangörerna hade planer på att ge ut en turneringsbok och det avsattes ett belopp till det projektet. De som skulle producera boken var samma personer som låg bakom tidskriften Schacktuellt. Det bokprojektet dog nog samtidigt med tidskriften. Världscupturneringen i Skellefteå 1989 kan betraktas som den starkaste turneringen i Sverige genom tiderna och den hade förtjänat en ordentlig dokumentation. För egen del spelade jag in ett halvdussin videofilmer (VHS) däruppe, men risken är väl att de håller på att förlora sitt innehåll. Videofilmer har ju till skillnad från Tals glanspartier en begränsad livslängd.


Ulf Andersson tar Michail Tal i hand före deras parti i Skellefteå. Tals kavaj passade möjligen tidigare, men tycktes här vara ett par nummer för stor. Foto: Lars Grahn ©


Michail Tal i Leipzig 1960. Då var han världsmästare.

"Bilden berättar" återkommer varje måndag.
”Talking Pictures” – every Monday.

Google Translate