torsdag 24 september 2009

Redo för Heikki

Gunnar Finnlaugsson har skickat en morgonrapport från Veteran-NM i Fredrikstad. Det är i dag det gäller. Det är i dag han ska spela mot fältets ende stormästare, Heikki Westerinen. Det är direktsändning klockan 16.
(UPPDATERING: Det blev remi efter 26 drag. Se partiet under "Aktuella partier" i vänsterspalten!)
Jag vaknade efter en god sömn och tänkte kartlägga Heikki i min Chess Assistant, men fann honom inte på det vanliga söksättet. Här finns tydligen ytterligare en bugg i ett program som jag dock trivs med. Jag väntar på att min utomordentliga hemliga Malmöbaserade hjälpreda ska komma med en prepprapport. I gamla Malmö Schacksällskap hade vi ett mantra: "Sluta deppa, börja preppa." Men just nu på morgonkulan är det väntans tider.

I går kväll bjöd arrangörerna på en underbar sex timmars båttur och högre makter bjöd på vackert väder. Jag önskar att fler klubbar hade en ungdomsledare som Willy Lie. Han har en stor fin båt och bjöd på god mat, dryck och underhållning. Bilder finns redan utlagda på turneringens hemsida. Det är Bjørn Berg Johansen som är allt i allo och fotograferar för glatta livet.

Efter några bärs lovade Heikki att spela 1.e4 i dagens rond. Vi är överens om att man alltid bör spela det bästa draget i ställningen. Han övernattade hos mig i Lund för drygt trettio år sedan. Den natten fick jag professionell undervisning i blixt. Honom kan man lita på, han är ärlig och vänlig som alltid.

Schackligt har det hittills gått över förväntan. Det är delvis Calles förtjänst. Inga startsvårigheter den här gången. Men träningspartier mot Hr Nilsson i Lund har säkert också bidragit. Schack börjar bli lika roligt som för trettio år sedan.

I andra ronden hade jag vit mot Jan Arne Bjørgvik: 1.e4 c6 2.Sc3 d5 3.Sf3 d4? 4.Se2 c5 5.c3! Sc6 (5...d3 6.Sf4 c4 7.Da4+ är lika hopplöst) 6.cxd4 cxd4 7.Da4! Dd6 8.Sexd4 Db4 9.Lb5 och vit står på vinst.


De som säger att blixtspel på ICC är ointressant eller rent ut sagt skadligt har fel. Där kan man testa sina specialvarianter mot varierat motstånd.

Så här långt har remierna varit tuffast. När tröttheten sätter in öppnar jag min "Botvinniktermos" och dricker min specialblanding. Innehållet är hemligt, men personer under femton år bör inte inmundiga detta rävgift i större mängder. För gamla rävar gäller större tolerans.

Arrangemanget är klart godkänt med rutinerat folk i spetsen. Mitt första hotells internetpolicy och parkeringsavgift var dock åt Heklafjäll. De har tio års kontrakt med Telenor (skrapkort 100 NOK för en inloggning, max 12 timmar), och ingen dator i receptionen som konkurrerar. I Ryssland kallas en sådan lösning för Internjet. Jag bytte hotell efter två nätter och har nu gratis parkering och gratis internet.

Gunnar Finnlaugsson