fredag 30 april 2010

Helgguiden

Vad är väl Topalovs springaroffer i tjugofjärde draget mot Anands i tjugotredje draget? Då talar jag förstås om första respektive fjärde VM-partiet. Jag har alltså lagt in de bästa VM-länkarna överst i vänsterspalten, och här skulle jag speciellt vilja rekommendera läsning av Ian Rogers rapporter. Ian finns på plats i Sofia och lyfter fram väsentligheterna. Han är aktiv på presskonferenserna och samtalar med de inblandade dessemellan.

Anand tycks ha en avspänd inställning till de fåniga angrepp som har riktats mot honom från det bulgariska lägret. Ian vidarebefordrar Anands reaktion på det faktum att Topalov inte ville framföra ett muntligt remianbud i tredje partiet och att det inte blev någon handskakning efteråt. Anands kommentar gick ut på att snart måste väl även handskakningarna gå via domarna.

Här en ställning från fjärde VM-partiet med Ians intressanta kommentar (i partiet följde 27...Le4):


”Det var först när jag såg varianten 27...Ld5 28.Tc4!! Lxc4 29.Td4! som jag var säker på att jag skulle vinna”, erkände Anand – men han nämnde inte om han först såg den här varianten hemma eller under partiet.
Ian antyder alltså att hela härligheten kan ha funnits med i förberedelserna. Samma misstanke har för övrigt också framförts om Topalovs springaroffer i första partiet.

Nu väntar det femte VM-partiet i dag fredag och det sjätte i morgon. Det är vilodag på söndag. Alla andra schackevenemang står naturligtvis i skuggan av VM-matchen. Det gäller GP-turneringen i Naltjik, där Pia Cramling har tätkänning med 2,5 poäng efter fyra ronder, och det gäller för Copenhagen Chess Challenge. Båda turneringarna följer du genom länkarna i vänsterspalten.

Den här helgen avgörs lagmästerskapen i Frankrike, Italien och Storbritannien. I 4NCL får serieettan Wood Green Hilsmark Kingfisher klara sig utan Pia Cramling den här helgen. Hon har ju fullt upp i Naltjik. Men Ola Winfridsson är i elden med sitt lag Poisoned Pawns 2. Då handlar det om uppflyttningspoolen i division 2. Det ser svårt ut för uppflyttning till högsta divisionen. Laget har bara med sig 1 mp från grundserien och förlorade första matchen i uppflyttningspoolen (rond 8). Det återstår tre ronder som spelas lördag-måndag.

Och apropå gårdagens bild från 1964: Jo, det är Petro och jag.

torsdag 29 april 2010

Kvinnan som slog Lilienthal

Inom musiken talar man om ”One-hit wonder”, en artist eller grupp som dök upp, hade en enda hit och sedan försvann. För mig är Gunnel Kalin en schacklig motsvarighet. Hon slog stormästaren Andrej Lilienthal i ett simultanparti i Malmö 1964 och det är det enda tillfälle jag har hört talas om henne. Myten säger att hon fick goda råd av Rolf Martens under partiet. Han var samtidigt en av flera simultanmotståndare till dåvarande världsmästaren Tigran Petrosian i samma lokal.

Jag skrev en liten artikel om detta i TfS för några år sedan med en förhoppning om att någon kunde berätta något om denna Gunnel Kalin. Det kom inget svar. Har jag bättre tur den här gången?

Jag har bara ett foto från detta evenemang i mitt arkiv. Det var Gunnar Backström som höll i kameran. Vi ser Petrosian sida vid sida med en ung man. Har du några teorier om vem den unge mannen kan vara? Bildkvalitén är ju inte den bästa. Jag vet vem det är och svaret kommer i morgon i Helgguiden.

Här är artikeln i fråga från TfS:

Under sin tid som världsmästare gjorde Tigran Petrosian en simultanturné i Sverige 1964. Med på resan fanns hans sekundant Andrej Lilienthal.

Jag fanns själv med bland dem som spelade mot Lilienthal på restaurang Kung Karl i Malmö. Det var stort. Fjorton år gammal spelade jag för första gången mot en stormästare. Det var kristallkronor och väldigt högtidligt.

Lilienthal vann trettioen partier, spelade remi i sju och förlorade ett enda – mot Gunnel Kalin. Jag har varken förr eller senare sett henne i någon resultatlista. Var kom hon ifrån och vart tog hon vägen? Någon som vet? Partiet i fråga publicerades i Sydsvenska Dagbladet och återges här.

Gammalindiskt (A 55)
Andrej Lilienthal – Gunnel Kalin
Malmö, 26 mars 1964
1.d4 Sf6 2.c4 d6 3.Sc3 Sbd7 4.e4 e5 5.Sf3 c6 6.Lg5 Le7 7.Dc2 Dc7 8.0-0-0 0-0 9.g4 Te8 10.Tg1 Sf8 11.Lxf6 Lxf6 12.g5 Le7 13.h4 Se6 14.d5 Sf4 15.Se2 Sxe2+ 16.Lxe2 c5 17.h5 Ld7 18.g6 fxg6 19.hxg6 h6
Enda möjligheten att bryta igenom svarts försvarsmur tycks vara att offra springare eller torn på h6 följt av Dxh6 och mattangrepp.
20.Th1 Tf8
Lilienthal planerade förmodligen att spela in springaren till f5 via h4, men hade väl inte lust att genomföra manövern om han skulle tvingas betala med f2-bonden.
21.Tdg1 b5!? 22.cxb5 Da5 23.Dd2
23.Kb1 Tf4 förhindrar Sh4 och plomberar diagonalen c1–h6, vilket omintetgör vits idéer om ett offer på h6. Lilienthal ville hålla den drömmen vid liv.
23...Dxa2 24.Txh6!?


Efter 24...gxh6 25.Dxh6 Da1+ 26.Kc2 Da4+ 27.b3 Da2+ 28.Kc3 Da5+ 29.Kb2 finns inga remischackar för svart. Sådana finns däremot efter 24...Lxb5 25.Tgh1 Da1+ 26.Kc2 Da4+ 27.Kc1 Da1+ o.s.v. Men det behöver svart inte nöja sig med.
24...Txf3!
Främsta poängen är att tornet på g1 förlorar sin livvakt.
25.Tgh1
25.Lxf3 besvaras alltså med 25...Da1+ och slag på g1.
25...gxh6 26.Dxh6 Da1+?
Det kunde ha kostat segern. Kalin kunde ha spelat 26...Lg5+! med samma tema som vid slaget på f3, att blottställa ett torn på första raden: 27.Dxg5 Da1+ 28.Kc2 Dxh1 och svart vinner.
27.Kc2 Da4+ 28.Kb1?
Det kan väl inte ha varit så att Lilienthal ville skipa något slags rättvisa med det här draget, eller missade han helt enkelt att det hängde på e4? 28.Kd2 Da5+ 29.Kc2 Da4+ med remischackar.
28...Dxe4+ 29.Ka1 Da4+ 30.Kb1 Lf5+ 31.uppg.

* * * * *

Pia Cramling har inlett med tre remier i GP-turneringen i Naltjik, Ryssland. Du finner länkarna till turneringshemsidan under "Aktuella turneringar" i vänsterspalten och direktsändningen under .. ja.

onsdag 28 april 2010

Bobby Fischer om Gud, religion och kärlek

På Youtube finns en inspelning från filippinska radiostationen Bomba där Bobby Fischer talar om Gud, religion och kärlek. När intervjun gjordes 2005 satt han i japanskt fängelse sedan åtta månader tillbaka. Men som omväxling är Fischer inte arg och han ber att få avsluta med sång. Han sjunger – eller ja, jo, okej, sjunger – Beatleslåten All you need is love.



* * * * *

Europé Echecs producerar vidoefilmer från VM-matchen i Sofia och här berättar Robert Fontaine bland annat om remislutet i gårdagens parti. Det var ju dragupprepning med råge.

tisdag 27 april 2010

Lästips och en utställning

En understreckare i SvD har rubriken "Ett spel med många drag av konstnärlighet" och det handlar om schack i konsten. Klicka och läs Kristian Fredéns intressanta artikel. Fler tips: det är min faderliga plikt att rekommendera en utställning på Form/design Center vid Lilla torg i Malmö som pågår 21 maj – 13 juni. Dottern Moa är en av de designstudenter som ställer ut sina examensarbeten. Mer om det på deras blogg.

* * * * *

Garri Kasparov befinner sig i Oslo och här är anledningen.

* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösningen:
A) 1.d4 e5 2.dxe5 La3 3.Le3 c5 4.Lxc5 Lxb2 5.Lf8 Lc1
B) 1.d4 c5 2.d5 c4 3.d6 c3 4.dxe7 cxb2 5.exf8L bxc1L

måndag 26 april 2010

Kajs måndagsklur - 3

Mysteriet med den försvunna bonden
A) Bevisparti i 5 drag.
B) Tag bort vit bonde e5, samma betingelse.

Kaj Engström, SM-bulletin i Linköping 1984


Jag har alltid varit road av schackproblem. Alltsedan jag började spela i schackklubben i Luleå 1972 har jag löst/försökt lösa och gjort/försökt göra egna problem. När jag som fjortonåring fick boken med Samuel Loyds "160 Utvalda problem" av schackkamraten Eric Grönberg var jag riktigt fast i problemschackets underbara värld. Idén till denna uppgift fick jag när jag såg två torn som bytte plats i en liknande. Tyvärr är inte första lösningen entydig, det finns alltså dragomkastningar. Lars Grahn och Ingemar Johansson, som ansvarade för SM-bulletinen, tyckte dock att den kunde vara lämplig hjärngymnasik för deltagarna.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se

Lösningen kommer i morgon.

fredag 23 april 2010

Helgguiden


Helgens givna höjdpunkt är VM-matchen mellan världsmästaren Viswanathan Anand och utmanaren Veselin Topalov, som drar i gång i morgon lördag.

Spelprogrammet:
Lördag 24 april klockan 16 – Första partiet
Söndag 25 april klockan 14 – Andra partiet
Måndag 26 april – Vilodag
Tisdag 27 april klockan 14 – Tredje partiet
Onsdag 28 april klockan 14 – Fjärde partiet
Torsdag 29 april – Vilodag
Fredag 30 april klockan 14 – Femte partiet
Lördag 1 maj klockan 14 – Sjätte partiet
Söndag 2 maj – Vilodag
Måndag 3 maj klockan 14 – Sjunde partiet
Tisdag 4 maj klockan 14 – Åttonde partiet
Onsdag 5 maj – Vilodag
Torsdag 6 maj klockan 14 – Nionde partiet
Fredag 7 maj klockan 14 – Tionde partiet
Lördag 8 maj – Vilodag
Söndag 9 maj klockan 14 – Elfte partiet
Måndag 10 maj – Vilodag
Tisdag 11 maj klockan 14 – Tolfte partiet
Onsdag 12 maj – Vilodag
Torsdag 13 maj – Särspel

Det blir förstås direktsändning på den officiella VM-hemsidan. Frågan är var vi finner de bästa rapporterna. Jag tror mig kunna presentera några säkra kort. Chess Vibes har Peter Doggers på plats och han har utlovat intervjuer, initierade rapporter och videofilmer. Bulgariska Chessdom kommer säkert att göra bra ifrån sig på sin hemmaplan. Där finns redan massor av bilder från det hela.

Vid större evenemang av det här slaget brukar Mig Greengard bjuda på välformulerade inlägg på sin blogg, Daily Dirt. Han har flitig kontakt med Garri Kasparov och vidarebefordrar ibland exvärldsmästarens synpunkter. Susan Polgar har utlovat livekommentarer på sin blogg. Chessbase har utsända medarbetare på plats. VM-länkarna finns samlade under ”VM-matchen” överst i vänsterspalten. Jag bygger på länklistan efter hand. Dit finns det anledning att återvända regelbundet.

De svenska elitspelarna tycks vila den här helgen, men med början på onsdag är en del av dem i elden i Copenhagen Chess Challenge. På deltagarlistan finns bland andra Jonny Hector (topprankad), Stellan Brynell, Hans Tikkanen, Daniel Semcesen, Axel Smith, Michael de Verdier, Mladen Gajic, Anders Johansson, Julia Almer och Svante Norlander. Det drar i gång med en rond på onsdag och sedan blir det dubbelronder torsdag-söndag. Hårda bud.

torsdag 22 april 2010

Christin i schweizerhissen

I Thailand Open hamnade Christin Andersson i den så kallade schweizerhissen. I varannan rond mötte hon en lägre rankad och vann, däremellan mötte hon högre rankade och förlorade. Det var ett konsekvent mönster tills hon mötte en orankad holländare i sista ronden och spelade remi. Det blev 4,5 poäng och 55:e plats. Hennes käresta, Sune Berg Hansen, tog hem förstapriset på suveräna 8 poäng.

* * * * *

På Fide-kongressen i Chantien-Mansien i september väntar ett presidentval. Schackförbunden i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien och Egypten har nominerat Anatolij Karpov. Det har varit ovisst om det ryska schackförbundet också skulle nominera exvärldsmästaren eller om de skulle föra fram den sittande Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov. Nu har de – eller åtminstone förbundets ordförande – visat sina kort. Ryska schackförbundet satsar på Iljumsjinov och uttrycker samtidigt en förhoppning om att därigenom inte ha bränt broarna till Karpov. Karpov har reagerat med ilska på sin kampanjhemsida.

* * * * *

Det är tjugosex år sedan det senast var ett SM i Lund. Då vann Magnus Wahlbom SM-gruppen efter särspel mot Christer Niklasson. I sommar återvänder Magnus till Lund och då handlar det om Veteran-SM. Läs intervjun med honom på SM-hemsidan. I första numret av Schacknytt, nummer 1/1970, fick jag Magnus att kommentera sitt underbara parti mot Bo Bengtsson i Akademiska Mästerskapet. Jo, det fanns ett sådant vid den tiden. Därefter var Magnus en stadig medarbetare i Schacknytt under många år.

onsdag 21 april 2010

VM-matchen startar på lördag

Världsmästaren Viswanathan Anand anlände till Sofia i går morse efter totalt fyrtio timmars minibussresa med övernattning i Budapest. Jag har tidigare redogjort för bakgrunden. Hans tanke var att komma till den bulgariska huvudstaden en vecka innan VM-matchen drog i gång för att kunna acklimatisera sig i lugn och ro. Med tanke på de problem som uppstod ville Anand skjuta upp första partiet tre dagar, medan arrangörerna krävde att det ursprungliga programmet skulle gälla. Fide lyckades få igenom en kompromiss: första partiet skjuts upp en dag och börjar på lördag. Invigningen genomförs planenligt i dag. Då lottas det om vem som får vit i första partiet. Chessdom har initierade rapporter.

* * * * *

Till Ulf Lundells nyutkomna diktsamling ”En öppen vinter” medföljer en cd med elva nyskrivna sånger, däribland Cortina. Länka, läs och begrunda. Schackspelaren Ulf Lundell?

tisdag 20 april 2010

Anand och askmolnet

Senaste nytt är att världsmästaren Anand förväntas dyka upp i Sofia i dag efter en dryg och säkert tröttsam bilresa från Frankfurt. Återstår i så fall att se om och i så fall hur det påverkar spelprogrammet för VM-matchen. Planen har varit invigning i morgon onsdag och första VM-partiet på fredag.

Här en intervju med Anand i två delar. Det är Riz Khan på Al Jazeera som ställer frågorna.






KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösningen:


Svarts kung kan också stå på h6 och givetvis går också den spegelvända ställningen. Det bör också påpekas att om bonde h3 står på h2 vinner vit: 1.Kg2 Kxg6 2.Kg3 Kg5 3.h3! Kf5 4.Kh4 Kxe5 5.Kg5 och h-bonden går i mål.

Uppgiften ingick i en julpristävling 2009 arrangerad av Chessbase och där står Sandipan Chanda som leverantör. Tack Jimmy Mårdell för denna information. Det innebär förmodligen att den indiske stormästaren också är ansvarig pjässättare.

måndag 19 april 2010

Kajs måndagsklur – 2

Sista kvällen under senaste Tromsöturneringen presenterade Emanuel Berg följande "pjässättarproblem", ett passande utryck myntat av Lars Grahn, jämför med tonsättare, för oss i svenskkolonin.

Betingelsen lyder: Vit har kung och tre bönder, alla bönder står på olika linjer. Svart har bara kung. Vit är vid draget men kan inte vinna. Hur ser ställningen ut?

Detta är en typ av en riktigt rolig schackklurighet, tycker jag. Till en början verkar det så enkelt. Sedan när man plockat en stund med pjäserna verkar det så svårt, nästan olösligt. Och sen när man äntligen finner lösningen är lättnaden och lyckan stor.

Vi fann ingen lösning sista dygnet i Tromsö. Inte förrän nästa natt, på den spikraka landsvägen längs Torneåälv på väg hem i filmjölksdimma, som gjorde att Tobias Pettersson som vaken och varsam chaufför tvingades halvera hastigheten, kunde pjässättandet fullbordas av oss passagerare.

Det var den finska schackentusiasten Timo Porrasmaa som satte ut den sista bonden, ivrigt påhejad av mig, någon gång på småtimmarna. Tur det, för det var bara fem mil kvar till Kemi där han skulle kliva av.

Är det någon som vet vem som formulerat problemet/hittat ställningen första gången? Hör gärna av er. Jag har för mig att Emanuel sa att han hade fått den från stormästarkollegan Pontus Carlsson.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se

Lösningen kommer i morgon.

söndag 18 april 2010

På jakt efter skönhet

Ett öga på Real Madrid-Valencia, det andra studerar en partifil från det i går avslutade bulgariska mästerskapet i Kyustendil. Jag är på jakt efter en skön kombination till min fredagsspalt i Sydsvenskan och har funnit en. Här tänkte jag dela med mig av en diagramställning (vit drar) från överskottsmaterialet.

Valentin Iotov – Julian Radulski


42.Ke4! gxf4 43.Kf5! Dxd3+ 44.Kxf6! uppg.
På 44...h4 följer 45.Dg7+ med matt. Läckert, läckert, läckert. Eller hur? (Oj, 72:a minuten, snudd på 1-1)

Hälften av de fjorton deltagarna var stormästare. VM-utmanaren Veselin Topalov ställde naturligtvis inte upp, och det gjorde inte heller hans sekundant Ivan Cheparinov. Boris Chatalbashev tog hem mästerskapet.

* * * * *

Det var naturligtvis en och annan föranmäld spelare som på grund av det isländska askmolnet inte kom fram till Paris och Malakoff Open (77:e minuten, Ronaldo, 2-0), däribland far och son Svesjnikov och Felix Nordström.

Josef Ask fick möta en stormästare i första ronden. Det krävs inte två av det slaget för att ordna en stormästarremi – Josef Ask-Vladimir Malaniuk: 1.e4 d6 2.d4 Sf6 3.Sc3 e5 4.Sf3 Sbd7 5.Lc4 Le7 6.0-0 0-0 7.Te1 c6 8.a4 a5 9.b3 h6 10.Lb2 Te8 11.Ld3 Lf8 12.h3 Dc7 remi.

Bitterljuva minnen

Söndag kväll. Går in på Chessgames och upptäcker att det under rubriken Opening of the Day finns en öppning som intresserade mig en gång i tiden: Benoni, Four Pawns Attack: 1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 e6 4.Sc3 exd5 5.cxd5 d6 6.e4 g6 7.f4 Lg7 8.Sf3 0-0. Det går att klicka vidare och för de alternativ som erbjuds anges vinstprocenten. Jag klickar vidare drag för drag och plötsligt dyker det efter 9.Le2 Lg4 10.0-0 Te8 och 11.Sd2 upp ett första partiexempel. Oj – det partiet. Från den turneringen minns jag ju hellre partiet mot Stefan Witkowski.

* * * * *

Tidigare har jag konstaterat att det krävs mer än jordskalv och politisk turbulens för att stoppa en schackturnering. En vulkan? Det stora askmolnet ser i alla fall ut att skjuta upp VM-matchen några dagar. Det kan du läsa om på Chessbase hemsida. Enligt programmet ska första draget utföras i Sofia på fredag, men Anand och hans medhjälpare sitter fast i Frankfurt.

* * * * *

Det var annat än naturkatastrofer som gjorde att det bara blev 36 deltagare i veteran-EM i Thessaloniki. Den dåliga siffran kan säkert skyllas på dålig marknadsföring. Vitalij Tsesjkovskij segrade, Anders Hansen kom på 33:e plats.

* * * * *

Och i morgon kommer Kajs måndagsklur här på bloggen.

fredag 16 april 2010

Helgguiden

Det är något speciellt med att möta våren i Paris, sägs det. Medan andra kan fantisera om det så finns det en svensk kvartett som teoretiskt sett skulle kunna bli ögonvittnen till den nya årstidens ankomst i den franska huvudstaden, men de är kanske mer fokuserade på vad som händer i förorten Malakoff den närmaste veckan. Josef Ask, Felix Nordström, Jörgen Karlsson och Erik Elenius finns med på deltagarförteckningen till Malakoff Open, som spelas den 17–24 april. Turneringen drar alltså i gång i morgon lördag.

I fjol vann Vladimir Svesjnikov den här turneringen och året dessförinnan kom hans far, den mer kände GM Jevgenij Svesjnikov, tvåa. Far och son ställer upp även den är gången. Topprankad är GM Alberto David. Det lär bli uppemot tvåhundra deltagare.

Här är spelprogrammet (men räkna inte med någon direktsändning):
Lördag 17 april, rond 1 klockan 14
Söndag 18 april, rond 2 och 3 klockan 10 och 16
Måndag 19 april, rond 4 klockan 14
Tisdag 20 april, rond 5 klockan 14
Onsdag 21 april, rond 6 klockan 14
Torsdag 22 april, rond 7 klockan 14
Fredag 23 april, rond 8 klockan 14
lördag 24 april, rond 9 klockan 14

Vid avslutningen av eliteserien i Norge fanns några utländska stormästare på plats. Moss Schakklub tyckte att det var läge att arrangera en GM-turnering i anslutning till serieavslutningen. Den håller på att genomföras efter en modell som jag aldrig har sett förut. Arrangörerna uppfyller kravet att det ska vara (minst) nio ronder trots att man bara har åtta deltagare, däribland Emanuel Berg. Det åstadkoms genom att man först ordnar en bergerturnering med de åtta spelarna. Där spelas den sjunde och sista ronden i dag fredag. Sedan fortsätter man lördag och söndag med matcher om två partier där ettan i turneringen möter tvåan, trean möter fyran o.s.v. Därigenom får man summa nio ronder. Vi får väl utgå ifrån att det är ett system som har godkänts av Fide. Här finns resultat och partier. Det är ingen direktsändning, men turneringsledaren Espen Andersen twittrar under ronderna.

Emanuel leder turneringen efter fem ronder på 4 poäng. Här ett av hans vackrare avslut:

Emanuel Berg - Nicolai Getz


32.Sxe5! dxe5 33.Ta1! Lb7
Poängen med springaroffret framgår efter 33...Ta4 34.Txa4 bxa4 35.d6 Kf8 36.d7 Lxd7 37.b7.
34.Ta7 Lxd5 35.Td7 uppg.

Det är inte lätt att veta vad som försiggår rent schackligt på Century Park Hotel i Bangkok. Jag har inte lyckats finna några partier från Thailand Open, men det går i alla fall att följa poängplockningen. Det finns ett pris för bästa dam och där har Christin Andersson 2 poäng efter fyra ronder. Det finns ett halvdussin tjejer i turneringen som är högre rankade än Christin, så det kommer att bli tufft för henne att hösta in specialpriset.

torsdag 15 april 2010

Åke Stenborgs glansparti

När Åke Stenborg (1926–2010) vann SM i Borås 1956 så var det speciellt ett parti som cirkulerade runt i schackspalterna. Det var hans glansparti mot Willy Pettersson. Vid arkeologiska utgrävningar bland mina gamla tidskrifter har jag återfunnit denna pärla.

Åke Stenborg – Willy Pettersson
Damgambit (D 45)
SM i Borås 1956
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 d5 4.e3 c6 5.Sf3 Sbd7 6.Dc2 Ld6 7.e4 dxe4 8.Sxe4 Sxe4 9.Dxe4 Sf6 10.Dc2 0-0 11.Ld2 b6 12.Ld3 c5 13.dxc5 Lxc5 14.Lc3 h6 15.0-0-0!? De7 16.Se5 Lb7 17.Thg1 Tfc8?
Det visar sig att detta är en ödesdiger tempoförlust, vilket sannerligen inte var lätt att förutse. Planen är att öppna c-linjen med b6-b5, men det fungerar mycket bättre i omvänd ordning. Efter 17...b5! 18.cxb5 (18.g4 bxc4 19.Lxc4 Sd5 och svart har motspel) 18...Tfc8 19.g4 Sd5 håller svart i gång spelet. Gideon Ståhlbergs förslag 17...Lb4 är också bättre än partidraget.
18.g4 b5 19.g5 hxg5 20.Txg5 bxc4


21.Tdg1!!
Poängen. I kommentarvarianten ovan kunde vit inte lämna löparen i slag på d3 efter bxc4. Men här har vit det tempo som behövs för att bygga upp ett avgörande angrepp. En subtil men himmelsvid skillnad.
21...cxd3 22.Txg7+ Kf8
Eller 22...Kh8 23.Th7+!! Kxh7 (23...Sxh7 24.Sxf7 matt) 24.Dxd3+ Kh6 25.Tg6+! (Okej, 25.Dh3+ Sh5 26.Sg4+ Kg6 27.Sf6+ leder också till matt, men det är ju inte lika vackert.) 25...Kh7 26.Dh3+ med matt.
23.Dxd3 Lb4
Kommentar från TfS nr 4/56: "På 23..Lxf2 anger Stenborg följande: 24.Dh3 Txc3+ 25.bxc3 Da3+ 26.Kb1 Le4 27.Ka1 Lg6 28.Txg6! fxg6 (eller 28..Ke7 29.Tg7 Lxg1 30.Txf7+ Kd8 31.Dh8+ Se8 32.Sc6+) 29.Dh8+ Sg8 30.Sxf6+ Kf7 31.Se5+ Ke7 31.Tg7 Ke6 32.Sc4+ med vinst för vit."
24.Dh7!!
Ännu ett drag för de skönhetstörstande.
24...Txc3+
Enda sättet att undvika omedelbar matt. Det tjänar ingenting till för kungen att försöka fly: 24...Ke8 25.Tg8+ Sxg8 26.Txg8+ Df8 27.Dxf7+ med matt.
25.bxc3 La3+ 26.Kc2 Le4+
Vits dam dras bort från angreppet, men det ger högst tillfällig lindring.
27.Dxe4 Tb8 28.Sd3 Dd6 29.Dd4 Dxd4 30.cxd4 Ke7 31.Se5 Tb2+ 32.Kd3 uppg.

* * * * *

SIGURD PERLSTRÖM. Det fungerar! När jag efterlyste information om Sigurd Perlström så fick jag genast napp. Henrik Lindkvist och Anders Pettersson har hört av sig med berättelser om sin forne klubbkamrat som ger mig en mycket bättre bild av den inbitne schackspelaren. Stort tack till dem och andra som har lämnat kompletterande upplysningar. Det gör det genast lättare att skriva den lilla artikeln om Perlan i nästa nummer av Korrschack. Det är över huvud taget skoj att lyfta fram de gamla lokala hjältarna.

onsdag 14 april 2010

Dagens fråga

Som jag tidigare har berättat kunde efterskalven inte stoppa det chilenska mästerskapet i Santiago. På samma tema: politisk turbulens lär inte stoppa Thailand Open i Bangkok, som startar i dag med Nigel Short och Sune Berg Hansen som topprankade. Förhoppningsvis dyker det upp en och annan lägesrapport på Sunes pokerblogg. Vad ska till för att stoppa en schackturnering?

tisdag 13 april 2010

Vem var Sigurd Perlström?

I ett nummer av Korrespondensschack-bulletin från 1973 fann jag ett parti där Sigurd Perlström verkligen fick till det. Det glanspartiet tänker jag publicera i nästa nummer av Korrschack. Till den ändan hoppas jag att det finns någon bloggbesökare som kan berätta något om honom. Detta vet jag: Perlström föddes den 10 oktober 1920 och dog den 4 november 2003. Han var medlem i Degerfors SS sedan 1944. Jag är tacksam för information om honom till grahn1@gmail.com

Dagens fråga

Blixtduell med kompisen Göran på mitt kontor. Efteråt ska vi till Indian Curry Hut på Bergsgatan. Så tänker jag säga: ”Jag ska bara stänga av datorerna.” Men det blir fel. Oplanerat blir det: ”Jag ska bara stänga av mina livsuppehållande maskiner.” Vi noterar båda att det visst blev något fel i det sagda. Eller blev det?

* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösningen:
A) 1.Dh8 f4 2.Sg7 f5+ 3.Kh7 f6 4.Lg8 f7 5.Th6 f8S matt
B) 1.Sg3 Kc7 2.Dh5 Kxd6 3.Kg5 Ke5 4.Kh4 Kf4 5 Lh3 fxg3 matt

måndag 12 april 2010

Kajs måndagsklur - 1

Med start i dag kommer Kaj Engström att presentera kluriga schackproblem här på bloggen på måndagarna. Skicka honom gärna kul uppgifter som du har upptäckt på annat håll. Första gången jag träffade Kaj var i samband med SM i Linköping 1984, då Ingemar Johansson och jag hade hand om SM-bulletinen. Där bidrog Kaj med ett par egna uppgifter. Så det är väl bara att ta upp tråden där vi tillfälligt tappade den för tjugosex år sedan:

I augusti vid Tromsöturneringens årliga grillfest hemma på gården hos turneringsledaren Jan Sigmund Berglund presenterade jag min mycket svårlösta hjälpmatt i fem drag med två lösningar för Emanuel Berg. Dittills svårlösta måste tilläggas. Jag har sedan den publicerades på 90-talet i TfS visat den för massor av schackvänner och flera har hittat ena lösningen, den med förvandling, givetvis med bräde och pjäser, men ingen den andra lösningen. Emanuel Berg hittade bägge lösningarna med en kvarts(!) betänketid, blint(!!), det vill säga varken bräde eller pjäser fanns i närheten. Vill du försöka att bräcka stormästarens bravad?

Kaj Engström, TfS 1999


Hjälpmatt i fem drag
(Svart börjar och man hjälps åt.)

Lösningen kommer i morgon.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se

Schack på teaterscenen

Mikkel Wallentin är hjärnforskare men också författare, poet och dramatiker. Hans första pjäs, ”Grünfeld forsvar” hade premiär den 28 februari i år på Teater V i Valby, en förort till Köpenhamn. Ett tack till Dennis Madsen som har tipsat mig om en intervju med Wallentin i Dagbladet Børsen. Som framgår av den har pjäsens titel inspirerats av det klassiska partiet Donald Byrne–Bobby Fischer från 1956. Dramatikerdebutanten kan sin schackhistoria. Till skillnad från Lars Noréns drama ”Bobby Fischer bor i Pasadena” är schackanknytningen mycket mer än en några repliker. Som framgår av trailern på Teater V:s hemsida spelas det blindschack i en scen. Jag har för övrigt inte sett pjäsen i fråga – jag hade inte hört talas om den innan jag fick mejlet från Dennis – och sista föreställningen på Teater V var den 28 mars.

Mikkel Wallentin har en hemsida och jag citerar en del av den presentation av sig själv som han ger:
”Mikkel Wallentin arbetar fortsatt primärt med hjärnans arbete med språk, men är också involverad i andra forskningsprojekt, till exempel hur musik uppstår i hjärnan, och vad som sker i våra hjärnor när vi tränar för att bli experter på något, till exempel schack.”
"Stort, sært og særdeles underholdende – ny dansk dramatik for fuld skrue!" Jyllands-Posten

"Bragende dramatikerdebut [...] slet ikke til at pille ud af tankerne" Information

lördag 10 april 2010

Åke Stenborg död

Tack till Peter Holmgren, Tyresö som sänt mig minnesord över förre Sverigemästaren Åke Stenborg.
Åke Stenborg 27.2.1926 – 4.4.2010
Dagens utövare av sport och tävlingsspel bygger sina insikter, drömmar och prestationer på en tradition och resultat uppnådda av tidigare förebilder och mästare. För oss schackspelare står raden av Sverigemästare för en viktig del av denna historia. En av dessa, Åke Stenborg, har nu gjort sitt sista drag. Stenborg växte upp i Eskilstuna och blev snabbt SK Citys och stadens främste spelare. Med fem Mälardalsmästerskap i rad kunde han erövra Västmanlands regementes kalk för gott 1956. Han nöjde sig inte med det och i Borås samma år vann han kongressens landslagsklass och blev därmed Sverigemästare. Hösten 1956 representarade han Sverige vid schackolympiaden i Moskva vilket han också hade gjort sex år tidigare i Dubrovnik. Arbetet för ASEA och Bacho förde honom till Västerås och senare till Argentina som fabrikschef i Santa Fe. När tiden tillät forsatte han att spela schack på hög nivå. Att Stenborgs schackliga karriär inte utvecklade sig ännu starkare får tillskrivas bristen på utmanande motstånd i hans geografiska närhet och prioriteringen av familj och arbete. Gideon Ståhlberg beskriver hans spelstil i boken Svenska Schackmästare: ”Med sin goda teknik, sin blick för kombinationsmöjligheter och sin stora säkerhet kan Åke Stenborg bli en god förstärkning av vårt mossbelupna landslag.”
Peter Holmgren

Dagens fråga

Lördag i Köpenhamn. Mina stamkaféer har äntligen fått utemöblemanget på plats. Vinterjackan känns som profylaktisk övergardering. Den är i alla fall uppknäppt. Hade Nimzowitsch alltid överrock?

fredag 9 april 2010

Helgguiden

Den här helgen är det serieavslutning i Tyskland och Norge. Laguppställningarna är ännu inte kända, men det kan nog bli en och annan svensk spelare på båda håll. När det gäller matchprogram och tabellställningar hänvisar jag till ”Nationella lagmästerskap” i vänsterspalten. Där finns länkarna. Det blir direktsändning från båda evenemangen.

I högsta divisionen i Bundesliga är Jonny Hector den i den svenska kvartetten som har varit mest aktiv.
Pia Cramling, SK Turm Emsdetten +1 =1 –2
Jonny Hector, SK Turm Emsdetten +1 =6 –2
Stellan Brynell och Jan Lundin finns med i Sfr Berlins spelarlista, men har spelat för andralaget i division 2 Norra. När Stellan ryckte in i näst sista ronden så var det för att förstärka laget i striden undan nedryckning.
Stellan Brynell +1 =0 –0
Jan Lundin +4 =0 –3

Bundesliga, direktsändning
Lördag 10 april, rond 14 klockan 14
Söndag 11 april, rond 15 klockan 10

I norska eliteserien har det gått så här för svenskkvartetten under säsongen:
Emanuel Berg, Oslo Schakselskap +2 =1 –0
Nils Grandelius, Kristiansund +1 =4 –1
Mats Persson, Oslo Schakselskap +0 =1 –0
Axel Smith, Kristiansund +3 =1 –2

Som framgår av tabellen (som sagt, länk i vänsterspalten) har Oslo Schakselskap i praktiken redan vunnit serien. Kristiansund Sjakklubb ligger sist och får följaktligen kämpa undan nedflyttning på Haraldsheim Vandrerhjem i Oslo den här helgen.

Eliteserien, direktsändning
Fredag 9 april, rond 7 klockan 18
Lördag 10 april, rond 8 klockan 12
Söndag 11 april, rond 9 klockan 10

På lördag inleds veteran-EM i Thessaloniki, Grekland. Bland runt sjuttio deltagare finns en svensk: Anders Hansen, Harplinge SS. Det finns bara ett halvdussin spelare som har lägre ratingtal än han, så förväntningarna får väl ställas därefter. Ryske stormästaren Vitalij Tsesjkovskij är topprankad. Om det blir direktsändning återkommer jag med en länk. Här är i alla fall spelprogrammet:

Lördag 10 april, rond 1 klockan 13
Söndag 11 april, rond 2 klockan 9
Måndag 12 april, rond 3 klockan 9
Tisdag 13 april, rond 4 klockan 9
Onsdag 14 april, rond 5 klockan 9
Torsdag 15 april, rond 6 klockan 9
Fredag 16 april, rond 7 klockan 9
Lördag 17 april, rond 8 klockan 9
Söndag 18 april, rond 9 klockan 15

Lösningen på gårdagens problem: 1.e4 e6 2.Lb5 Ke7!! 3.Lxd7 c6 4.Le8 Kxe8.

torsdag 8 april 2010

Hur uppstod ställningen?

Det finns schackproblem där Fritz inte är till någon hjälp. Här en ställning som du kan fördjupa dig i på egen hand. Den uppkom efter fyra fullt legala drag. Vilka?


Tibor Orban, Die Schwalbe 1976

Svaret kommer i morgon i Helgguiden. Hoppas att jag inte har förstört nattsömnen. Garri Kasparov lär ha tagit god tid på sig för att knäcka den nöten.

onsdag 7 april 2010

I tankarnas träsk

I Göran Tunströms roman ”Tjuven” hamnar en av huvudpersonerna, Fredrik, i ”tankarnas träsk” när han försöker ägna sig åt tankeverksamhet. Det är också en bra beskrivning på det som händer mig nuförtiden när jag spelar schack. (Det blir tre fyra partier om året.) När jag gör ett försök att analysera en ställning, hamnar jag för det mesta i det där träsket. Som i sista ronden i allsvenskan när jag spelade för Limhamns SK II i söderettan mot Fredric Olsson, Åstorps SS/Schackalen. Jag var som vit vid draget i följande ställning:


Till att börja med bestämde jag mig för att det fanns tre kandidatdrag: 15.Tc2, 15.cxd5 och 15.h3. Sedan försökte jag beta av dragen ett efter ett. Det gick inget vidare. Det blev ett hattande fram och tillbaka bland drag och varianter, osystematiskt och tidsödande. Jag klampade omkring i tankarnas träsk. Frustrerande.

I partiet följde 15.h3 Sgxf2 16.Tg1 dxc4 17.Txc4 Td8 18.Tc2 f6 19.Txf2 Sxf2 20.Kxf2 e5 21.Sb3 b6 22.Le2 Le6 23.Tc1 Lxb3 24.axb3 Tac8 25.Tc3 Kf7 26.La6 Txc3 27.bxc3 Td1 28.Ke2 Ta1 29.Lc4+ Ke7 med jämvikt. Det finns inte mycket att hämta för någon av parterna. Vit kan bara drömma om en fribonde på c-linjen och det är svårt för svart att utnyttja bondemajoriteten på kungsflygeln. Balansen rubbades när jag i första tidsnöden startade ett dumt minoritetsangrepp på kungsflygeln och förlorade h-bonden. Men efter ungefär fem timmar och femtioåtta minuters hård kamp – där går gränsen för vad jag orkar utan att falla av stolen – hade jag K+L mot ensam K och kunde kräva remi.

När jag kom hem gjorde jag som jag brukar göra efter en dust. Jag kollade med Fritz om jag hade spelat och analyserat hyfsat rätt. Jag vill inte avslöja hur mina analysvarianter gick i diagramställningen, det är alltför pinsamt. När jag konsulterade Fritz så var han beredd att idiotförklara mig. (Kan man stämma Fritz för ärekränkning?) Jag är rätt van vid dessa nedlåtande omdömen i hans sällskap, och finner viss tröst i att grannen Stellan, stormästaren, säger sig ha samma upplevelser ibland.

Om jag skulle försöka slå i Fritz att jag har lagt mig till med en intuitiv spelstil som inte kräver några särskilt omfattande analyser så ler han bara hånfullt. Jag tycker inte om hans egenskaper, kylan och den hämningslösa ärligheten, men klarar mig inte utan honom.

tisdag 6 april 2010

Schack på andra sidan Sundet

I söndags bar det i väg till Hillerød där jag träffade danska schackvänner och följde sista ronden i Danmarksmästerskapet. Jag hängde med Calle Erlandsson, som passade på att göra reklam för sommarens SM i Lund. De turneringar i Lund där det inte står SM-titlar på spel är öppna även för utländska spelare. Nog borde det vara intressant för en och annan dansk att titta över.

I spellokalen stötte jag på Per Andreasen, som liksom under Politiken Cup svarade för showen i det välbesökta kommentatorrummet. Han undrade hur det stod till med bloggandet och verkade framför allt sakna ”Bilden berättar”. Den serien tog en hel del tid i anspråk och får vila tills vidare. Det får bli lite annan kost.

Det fanns en annan likhet mellan Poltiken Cup och Danmarksmästerskapet. I båda evenemangen var det Anders Hansen som skötte direktsändningen på internet. Danskarna vet var expertisen finns. Anders nästa gig blir Sigemanturneringen.

De mest intressanta rapporterna under Danmarksmästerskapet kom på Sune Berg Hansens pokerblogg. Han hade vunnit fyra av de fem senaste nästerskapen, var topprankad och stack inte under stol med att han var förhandsfavorit. Det fanns en stabil grund för hans kaxighet. Inför sista ronden i söndags låg han en halva efter Allan Stig Rasmussen, och övriga åtta konkurrenter var avhängda i titelkampen. När Allan spelade en snabb remi i sitt parti hade Sune chansen att komma i fatt och ordna ett särspel om titeln, men då krävdes vinst som svart mot Jakob Vang Glud. Det gick inte. Men chansen fanns, som Sune påpekar på sin blogg. Det var i följande ställning:


I partiet följde 39...Dh8 40.Seg4 Dh3 41.Sh5+ Kh7 42.Sf2 Dxh5 43.Dxa5 Txb2 44.Df5+ Dg6 45.Dxg6+ Kxg6 46.Tc1 Tb3 47.Kg2 c3 48.Sd1 Txa3 remi. Särspelet var inom räckhåll med 39...Da7+ 40.Kh1 Df2 41.Sh5+ Kf8 42.Sd7+ Ke7 med matt.

Det innebar att Allan Stig Rasmussen tog hem mästerskapet för första gången.

Det har debatterats en del om hur Danmarksmästerskapet ska utformas. Den debatten kan följas här.

* * * * *

FLYTTEN. Na, alternativen var inte särskilt attraktiva. Jag stannar kvar i den här lägenheten ett tag till. Och målaren gjorde ju ett bra jobb. Liksom dottern Moa, som har bättre inredninssmak än jag. Det liknar nästan en ny bostad.

* * * * *

BOXNING OCH DESIGN. Ibland får jag frågor om hur det har gått för dottern Lisa i boxningsringen. Min senaste rapport från den fronten var i september i fjol. Tolv matcher, tolv vinster. Det har faktiskt inte utväxlats några slag sedan dess vad Lisa anbelangar. Det blev bara en match i fjol. Man ska väl inte väcka den björn som sover, men något säger mig att boxningskarriären kan vara slut. Jag får ordna mina adrenalinkickar på annat håll och det gör jag mer än gärna. Kockar är lite grann som fotbollsspelare och Lisa är på väg att byta restaurang i Köpenhamn. Och jag ser naturligtvis hellre en blodig biff än en blodig näsa, hellre en blåmussla än en blåtira. Min andra dotter, Moa, håller på med sitt examensarbete och då handlar det om produktdesign. Ingen av dem är särskilt intresserad av schack. Jag har jobbat med schack varje dag sedan urminnes tider och då har det varit skönt att ägna mig åt annat tillsammans med barnen.

* * * * *

SIGEMANTURNERINGEN. Det drar i gång den 26 maj och som framgår på turneringshemsidan har startfältet kompletterats med Pia Cramling.

måndag 5 april 2010

Ryska lagmästerskapet

Det fanns en tid – långt innan partifiler ens var påtänkta – när det var svårt att komma över partier från turneringar i Sovjetunionen. Färska partibulletiner som fortfarande luktade trycksvärta var svåråtkomliga. Ibland lämnade de Sovjetunionen som smuggelgods. I många läger var dessa häften mer åtråvärda än rysk kaviar. Kom man över dessa bulletiner kunde man upptäcka häpnadsväckande spelöppningsnyheter som få andra i Väst kände till. Det fanns gott om fantastiska partier från spelare som man aldrig hade hört talas om förut på den här sidan om dåvarande järnridån.

Numera är det förstås direktsändning på internet som gäller. Det vimlar av intressanta partier från det pågående ryska lagmästerskapet i Sotji. I lagen finns flera kända namn från den internationella arenan, i några lag är ryska spelare i minoritet. Här finns sexton spelare med elo 2700 och högre, till exempel Vassilij Ivantjuk, Alexander Gristjuk, Boris Gelfand, Peter Svidler, Sergej Karjakin och Wang Yue.

I dag spelas femte ronden. I morgon är det fridag och sedan genomförs de fyra sista ronderna onsdag-lördag. Det är direktsändning varje rond klockan 13. TWIC bjuder på mer information och resultaten kan följas på turneringshemsidan. Om du vill spela igenom partierna på skärmen så finns de i vänsterspalten under ”Aktuella partier”. Om det dyker upp något intressant referat från ryska lagmästerskapet på någon hemsida eller blogg, så kompletterar jag det här inlägget med länk. Håll utkik och tipsa gärna.

Här ett smakprov från tredje ronden.

Denis Tjismatullin, Tomsk-400 – Sergej Ionov, SK Tjigorin
Engelskt (A 35)
1.c4 c5 2.Sf3 Sf6 3.Sc3 Sc6 4.e3 e6 5.d4 d5 6.cxd5 exd5 7.Le2 cxd4 8.Sxd4 Ld6 9.0-0 0-0 10.b3 Sxd4 11.Dxd4 Te8 12.Lb2 Le5 13.Dd2 d4!?
Möjligen en nyhet och en vass sådan. 13...Lg4 har varit det vanligaste.
14.Tad1 Sg4 15.h3 Dh4
Svart har plötsligt fyra pjäser i angreppet. Bland hoten som måste avvärjas finns 16...Sxf2 17.Txf2 dxe3 18.Dxe3 Lh2+ med damvinst.
16.exd4 Lh2+ 17.Kh1 Ld6 18.Lb5


18...Te3!!?
Det gick väl inte att motstå. Det hotar Txh3+ med mattangrepp, och 19.fxe3 faller på 19...Dg3.
19.f4!
Enda draget.
19...a6?!
Svart håller på att tappa tråden. Nödvändigt var 19...Tg3! vilket förbereder Se3 följt av Sxg2 eller Lxh3. Vit måste svara med 20.Tde1 och efter 20...Lf5 kan det väl gå hur som helst.
20.Lc4 b5?
Det hade ju varit oerhört trevligt för svart att få spela Lb7 med avgörande hot mot h3, men det behöver vit inte tillåta. Det är lätt avvärjt.
21.Ld5 Lf5
Efter 22.Lxa8 Td3 23.Dd2 Te3 kan svart streta emot, men vit behöver inte vara girig.
22.Kg1!
Aktiverar hotet mot g4 och därmed indirekt mot e3.
22...Td3
Det fungerade i en annan värld men inte här. Alternativet var 22...Tae8, men svart har knappast tillräcklig kompensation för pjäsen efter 23.hxg4 Lxg4 24.Df2.
23.De1! Tg3 24.Se2 uppg.