tisdag 4 maj 2010

Berg och Grandelius till Sarajevo

När Nils Grandelius spelade i Wijk aan Zee i januari fick han en inbjudan till en öppen turnering i Sarajevo. Det var den nye turneringschefen Ivan Sokolov, boende i Holland men med hjärtat kvar i Sarajevo, som framförde inbjudan. Och nu finns Nils med i deltagarförteckningen liksom bland andra Emanuel Berg, Michael de Verdier och Anders Johansson. Det finns ett utsökt lockbete: en prispott på drygt 100 000 euro. Det hela drar i gång i morgon.

* * * * *

Jag har tidigare talat mig varm för Ian Rogers rapporter från VM-matchen. Nu har jag på omvägar funnit ännu en av hans artiklar. Det började med att jag tittade in på David Smerdons välskrivna blogg, och där fann jag länken till Crikey. Så kan det gå när man gör en liten upptäcktsfärd i vänsterspalten. Pröva själv. Vad gäller Smerdon så kommer han att sitta på förstabordet i Australiens OS-lag i Chantien-Mansien till hösten. Vad gäller vänsterspalten så har jag uppdaterat en del länkar, en del inaktiva har tagits bort och andra har lagts till.

* * * * *

Om att åldras i förtid: ”Hon kan inte vara mer än tjugofem-tjugosju år. Fast det kommer hon inte att upptäcka förrän hon är trettifem. Och då är hon säkert redan femti.” Citat ur Göran Tunströms roman ”Tjuven”.

* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösningen:
A) 1.d3 e5 2.Dd2 La3 3.Db4 f6 4.Df8+ Lxf8
B) 1.d3 e5 2.Lh6 Dg5 3.Dc1 Dxc1+ 4.Lxc1 f6