onsdag 5 maj 2010

Världsmästaren till Kristiansund?

Viswanathan Anand ska spela med i en snabbschackturnering i norska Kristiansund den 28-30 augusti. Om han är världsmästare vid den tidpunkten återstår att se. Svaret på den frågan håller ju på att formuleras i Sofia. Även (nuvarande) världsettan Magnus Carlsen är klar för spel. Det blir en dubbelrondig fyramannaturnering och det återstår att tillsätta de övriga två platserna.

Parallellt med detta evenemang arrangeras Kristiansund Grand Prix den 26-29 augusti. Det finns redan en hel del namn på deltagarlistan, däribland Emanuel Berg, Tiger Hillarp Persson, Nils Grandelius och Lars-Erik Pettersson.

Det finns mer information om schackfesten på Kristiansund Sjakklubbs hemsida.

* * * * *

Förbundskapten Johan Sigeman har presenterat de svenska lagen som ska till OS i Chantien-Mansien i höst (20 september - 4 oktober).

Öppen klass: Emanuel Berg, Evgenij Agrest, Slavko Cicak, Tiger Hillarp Persson och Nils Grandelius. Coach: Stellan Brynell.

Damklassen: Inna Agrest, Evgenia Pavlovskaia, Christin Andersson, Ellinor Frisk och Emilia Horn. Coach: Erik Hedman.

* * * * *

Kontorsrummet sidan om har stått tomt ett tag. Fredrik Ekelund har varit i Tyskland med författarlandslaget i fotboll. Det har varit Europamästerskap eller möjligen Världsmästerskap. Sverige slutade på fjärde plats vilket på sportspråk får beskrivas som ett fiasko. Tydligen var halva laget invalidiserat. Det kan man läsa mer om här och här. Och när Fredrik återvänder kommer han förmodligen att vilja rehabilitera sig i en blixtmatch – schackspelet är alltid framdukat – med risk för fördjupade sår.