fredag 21 maj 2010

Helgguiden

Emanuel Berg har återvänt till holländska Maastricht och Limburg Open. I fjol delade han förstaplatsen med tre andra spelare och hade bäst särskiljningspoäng. Det blev framskjutna placeringar även de tre åren dessförinnan. Emanuel är med andra ord stamgäst i sporthallen De Geusselt. Den här gången är han fjärderankad och det är utlovat direktsändning (länk under Tournament coverage). Första ronden i dag fredag klockan 19.

Efter förra helgens urladdning är det lugnare hemmavid. Förmodligen kommer många spelare från Stockholm med omnejd åka över till Vårturneringen i Mariehamn lördag-söndag. Det är Ålands Schackklubb som bjuder in till snabbschack. I Göteborg arrangeras det traditionella Flunsåsschacket på söndag, även det en snabbschackturnering.

På den internationella arenan tilldrar sig de sista ronderna i Astrachan det största intresset. Efter nio ronder ligger Pavel Eljanov i ledningen trots att han har förlorat två partier. Den ende i fältet som har förlorat fler partier är jumbomannen Vladimir Akopian (tre förluster). Det skiljer bara två poäng mellan den först och sist placerade. Det skvallrar om en hög remiprocent. Sista ronden spelas på måndag. Den som föredrar pangpang-schack kan i stället koncentrera sig på att följa USA-mästerskapet. Det finns direktsändningslänkar till båda evenemangen överst i vänsterspalten.

Det är stort ståhej kring ryska schackförbundets nominering av en kandidat till positionen som Fide-president – se tidigare inlägg. Den bästa sammanfattningen finns hos Chess Vibes. Läs också den intressanta Anandintervjun hos Chessbase här och här. Där får vi bland annat veta att Anand fick hjälp av inte bara sina ordinarie sekundanter utan också av Magnus Carlsen, Garri Kasparov, Vladimir Kramnik och Anish Giri. Topalov å sin sida hade hjälp bland annat av en superdator och det kan man läsa om hos Chessdom. Med lite god vilja och ett uns självbedrägeri kan man kanske hävda att superstormästarna var till bättre hjälp än superdatorn.