fredag 14 maj 2010

Helgguiden

Idag spelas sista ronden i Sarajevo och för åtminstone en i den svenska kvintetten är turneringen redan räddad. Som framgår av gårdagens blogginlägg har Nils Grandelius (Foto: Calle Erlandsson) ordnat stormästartiteln oberoende av hur dagens parti mot GM Nidjat Mamedov slutar. Snyggt, vackert, härligt. Nästa stora uppgift för Nils del blir Sigemanturneringen i Malmö, där han gjorde succé i fjol med andraplatsen efter Nigel Short. Den här gången är det femtonårige Anish Giri som är topprankad. Det hela kör i gång om tolv dagar.

Vad gäller Giri så finns det möjlighet att se honom i aktion i direktsändning den här helgen. I går inledde han en match över fyra partier mot just Nigel Short. I första matchpartiet spelade Short Kungsgambit. Det ledde fram till ett tornslutspel där Giri fick nöja sig med remi trots merbonde. Lämpliga länkar under ”Direktsändningar” och ”Aktuella turneringar”. Det hela försiggår på Max Euwe Centrum i Amsterdam.

Det vimlar av inhemska turneringar den här helgen och där hänvisar jag till www.schack.se och länkarna i vänsterspalten.

Knappt har VM-matchen i Sofia klarats av så börjar diskussionerna kring nästa VM-cykel. När jag här på bloggen skrev om ”När kan Magnus ta över?” den 26 september 2009 så reserverade jag mig klokt nog för att Fides schema kan komma att ändras. Så har också skett. Nästa VM-match spelas inte 2011 utan 2012, förmodligen i London ett par månader efter stora sommar-OS i samma stad.

Nu ansluter sig Veselin Topalov till gruppen av VM-kandidater. Där finns också Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Boris Gelfand och Gata Kamsky. Till den samlingen kvalificerar sig också GP-tvåan (Aronian är redan klar GP-etta). Det är den platsen man nu kämpar om i Astrachan. Kandidatmatcherna kommer att arrangeras nästa år i Baku, Azerbajdzjan. Arrangörerna där har rätt att nominera en spelare och då är det Sjachrijar Mamedjarov eller Tejmur Radjabov som kommer i fråga. De åtta VM-kandidaterna gör upp i matchspel och den slutlige vinnaren utmanar alltså Viswanathan Anand 2012. Magnus?

Avslutningsvis en bortsättning från Astrachan. När en världsstjärna som Peter Svidler sätter bort en bonde så sker det åtminstone med viss finess. Och när bonden var borta så tyckte han inte att det fanns någon anledning att fortsätta.

Peter Svidler – Ruslan Ponomariov


24.Td2? Lxa4! 25.Txd8 Txd8 26.uppg.
Efter slag på a4 dyker tornet upp på d2.