fredag 28 maj 2010

Helgguiden

När första ronden i Sigemanturneringen skulle dra i gång klockan två i onsdags hördes dödsskrik från gården utanför Spegelsalen på Hipp. Det var dramatik. Från Malmö stadsteater. Det var skådespelare som repeterade, möjligen en scen ur Nattfasor av Edgar Allan Poe. Det finns tillfällen när schack är viktigare än teater, som den här gången. Teaterfolket fick dra sig tillbaka efter en del protester. Om det är en scen i den pjäsen som inte riktigt fungerar så vet ni varför. Johan Berntsen-Skådespelarna 1-0.

En schackturnering av det här slaget är också en social händelse. Första ronden fanns Dansk Skak Unions ordförande Lars Bech Hansen bland åskådarna. Han hade en teori om varför det finns fyra svenska spelare bland de sex deltagarna. Därigenom har ju arrangörerna försäkrat sig om att det blir minst en svensk poäng i varje rond. Hm. Efter två ronder har den svenska kvartetten höstat in två poäng. Det lutar åt att sista rondens möte på söndag mellan Anish Giri (bilden. Foto: Calle Erlandsson) och Jon Ludvig Hammer avgör vem som vinner turneringen.

För egen del har jag haft fullt upp med videokameran. Med tanke på tittasiffrorna, som rör sig uppemot ett fyrsiffrigt tal, är det ju ledsamt att jag inte har bättre grejer i produktionen. Men jag gör så gott jag kan och schackspelare verkar inte vara bortskämda med material av det här slaget. En kommentar från ovan nämnde LBH: ”Stellan motbevisar påståendet att det inte finns svenskar med humor.” Det apropå innehållet i videofilmerna. Ett internt meddelande till mina kära döttrar om de skulle råka läsa den här guiden (vilket de sannolikt inte gör): pappa skulle hemskt gärna vilja ha en professionell videokamera i julklapp. Det finns ingenting annat på min önskelista. Omslagspappret är inte så viktigt, färgen på kameran spelar ingen roll och jag kan själv köpa en väska.

I morgon lördag är det dags för en jättefest på Globen i Stockholm. Det lär bli omkring tvåtusen spelare på plats i Schackfyrans hejdundrande riksfinal. Mer om det på www.schack.se. Juniturneringen i Stockholm startade i går och det finns en länk under ”Aktuella turneringar” i vänsterspalten. Gör förresten gärna en liten rundtur i vänsterspalten, där uppdateras det titt som tätt.

Och var håller världseliten hus denna helg? Jo, när GP-turneringen i Astrachan var undanstökad drog fem av deltagarna vidare till en snabbschackturnering i Odessa, Ukraina. Det handlar om sexton deltagare som gör upp i minimatcher med två snabbpartier och särspel med blixt. Turneringen började i går med följande resultat:

Alexander Gristjuk-Alexander Motylev 2-0
Sergei Movsesian-Arkady Naiditsch 1,5-0,5
Alexei Shirov-Etienne Bacrot 3-2
Sergej Karjakin-Jurij Drozdovskij 3-1
Pavel Eljanov-Alexander Moisejenko 1,5-0,5
Mikhail Gurevich-Vassilij Ivantjuk 1,5-0,5
Dmitrij Jakovenko-Ernesto Inarkijev 2-0
Vugar Gasjimov-Pavel Tregubov 3-2

I dag fredag: två kvartsfinaler kl 11.45; två kvartsfinaler kl 13.30; semifinaler kl 18.
(Uppdatering: förmiddagspartierna sköts fram tre kvart i förhållande till det ursprungliga programmet. Trolig anledning: morgontrötta spelare.)

Direktsändningslänk överst i vänsterspalten.
Det ligger 70 000 dollar i prispotten. Förstapristagaren tar hem 14 000 dollar.