fredag 7 maj 2010

Helgguiden

I dag spelas sista ronden i damernas GP-turnering i Naltjik. Tatiana Kosintseva säkrade förstapriset redan i går genom att besegra Pia Cramling. Följ slutronden i direktsändning – länk i vänsterspalten.

Detta är faktiskt mer än en GP-serie, för den sammanlagda GP-vinnaren blir utmanare i en VM-match mot världsmästarinnan Alexandra Kosteniuk tredje kvartalet nästa år.

GP-serien har gått fram med kryckor. Ursprungligen var det meningen att holländska företaget Global Chess bv skulle ha en stor del av ansvaret för genomförandet, men det blev inte mycket med det. Global Chess bv har upphört att existera, så det är Fide som än en gång får ro båten i hamn. Tanken var att det skulle ha spelats tre turneringar i fjol och lika många i år. Nu blev det två turneringar i fjol. Den i Naltjik är den tredje och sedan väntar de avslutande tre turneringarna i sommar och höst. Följande turneringar ingår i damernas GP-serie:

Istanbul, Turkiet 7 – 19 mars 2009
Nanjing, Kina 28 september – 9 oktober 2009
Naltjik, Ryssland 26 april – 7 maj 2010
Jermuk, Armenien 23 juni – 6 juli 2010
Ulan Bator, Mongoliet 29 juli – 12 augusti 2010
Santiago, Chile 27 oktober – 9 november 2010

Det är tolv spelare i varje turnering. Arton spelare finns med i GP-serien och var och en av dem deltar i fyra turneringar. Pia kom sjua i Istanbul och var inte med i Nanjing. Jag vet inte om det är klart i vilka av de två återstående turneringarna hon ska vara med. Det får jag säkert veta när Pia kommer till Sigemanturneringen i Malmö om inte förr.

Fides GP-turneringar avlöser varandra. Den sista turneringen i herrarnas GP-serie startar i helgen i Astrachan, Ryssland. Det är invigning på söndag och första ronden på måndag. Här ska två av de åtta VM-kandidaterna i nästa VM-cykel vaskas fram. Levon Aronian är redan klar och väljer att inte ställa upp i Astrachan. Följande fjorton spelare ställer upp: Vladimir Akopian, Jevgenij Aleksejev, Pavel Eljanov, Vugar Gasjimov, Boris Gelfand, Ernesto Inarkiev, Vassilij Ivantjuk, Dmitri Jakovenko, Peter Leko, Sjachrijar Mamedjarov, Ruslan Ponomariov, Tejmur Radjabov, Peter Svidler och Wang Yue.

Just det, och så pågår det en VM-match i Sofia. De bästa länkarna finns överst i vänsterspalten. Jag hade manusstopp för min fredagsspalt till Sydsvenskan redan innan gårdagens VM-parti var spelat och kände att jag levde lite farligt med rubriken ”Anands missar kan kosta titeln”. Om Anand vunnit i går så hade den rubriken inte känts särskilt bra. Men med tanke på att världsmästaren missade förmodligen mer än en vinstväg, så finns det fortfarande bra täckning för rubriken. Det står 4,5-4,5 och i dag spelas tionde VM-partiet. Om ställningen är fortsatt oavgjord efter tolv partier så blir det särspel med snabbschack och eventuellt blixt.

I tisdags inleddes en öppen turnering i spanska Salou. Lars Karlsson har 2,5 poäng efter tre ronder, medan Arina Mossiaguine har förlorat sina tre partier.

Svenskarnas poängskörd i Sarajevo efter två ronder: Emanuel Berg, Nils Grandelius och Michael de Verdier 1,5; Samir Lejlic 1; Anders Johansson 0 poäng.