onsdag 19 maj 2010

Karpov utmanar Iljumsjinov

Kirsan Iljumsjinov har haft en del utmanare under sina femton år som Fide-president men hans maktställning har aldrig varit hotad på allvar. Inför höstens presidentval i Chantien-Mansien finns emellertid en motkandidat som inte går av för hackor. Exvärldsmästaren Anatolij Karpov har meddelat att han vill ta över som president i Fide. Maktkampen är i full gång.

Det har varit viktigt för båda att bli nominerad av ryska schackförbundet, och det blev heta känslor när en framträdande person i förbundet, Arkadij Dvorkovitj, meddelade att ryska schackförbundet nominerade Iljumsjinov. Det hade inte varit någon omröstning men Dvorkovitj sa sig tala för en styrelsemajoritet. Karpov protesterade naturligtvis. Det utlystes ett möte på Centrala Schackklubben i Moskva den 14 maj. Flera av de 32 styrelseledamöterna i ryska schackförbundet uteblev men de sjutton som var närvarande röstade alla på Karpov. En majoritet hur man än betraktar det.

Dvorkovitj och Iljumsjinov har ogiltigförklarat mötet.

Det finns en videofilm från mötet som inleds med att Karpov presenterar sina planer. Vi ser också omröstningen och på slutet ser vi vem som sitter sidan om Karpov och applåderar: hans tidigare ärkerival Garri Kasparov.Tre dagar senare var Karpov i New York där hans kampanjstab ordnade en stödtillställning för att samla in kampanjmedel. Där fanns också Kasparov och Magnus Carlsen. De båda spelade båda blixt med personer som var beredda att lägga upp en slant. Två av blixtmotståndarna pytsade in 10 500 dollar var i Karpovs kampanjkassa. Det finns en film från tillställningen i New York i måndags. Det är GM Maurice Ashley som håller låda:* * * * *

Under en utflykt på Youtube stötte jag på Bröderna Lagerståhl från Genarp. Var tog de vägen? Måste man förstå skånska för att uppskatta deras klassiska inspelning av ”Teddybjörnen Fredriksson”?