söndag 8 augusti 2010

Arctic Chess Challange, rond 9

Scandic Tromsö, skådeplatsen för Arctic Chess Challenge. Foto; Johan Sigeman

Här kommer Kaj Engströms slutrapport från Tromsö, skriven innan turneringens sista drag var gjort. Det verkar uppenbart att Arctic Chess Challenge har fått ännu en stamgäst.
Så är då den femte Tromsöturneringen (snart) slutspelad. Under nio dagar har det bjudits på en hel del fint kampschack mellan fjälltopparna mellan 164 deltagare från 36 länder varav 25 stormästare och ytterligare 51 med lägre titlar. Spellokalen, Scandic hotells stora sal, har varit utmärkt. Tävlingsledningen med Jan Sigmund Berglund som överledare har genomfört det organisatoriska på ett mycket bra sätt. Hemsida, resultatrapportering, partiserivice och livesändning har fungerat dagligen utan problem. De många kringarrangemangen har uppskattats av såväl låg- som högrankade. Det har varit en glad och trevlig stämning bland deltagare och funktionärer hela tiden som i mångt och mycket kan betecknas som familjär. Vädret har visserligen varit si och så, liksom svenskarnas spel, men det går ju inte att påverka. Jag menar att man möter en bättre motståndare.

Nu hoppas jag bara att Tromsö får Schack-OS 2014. Jag är säker på att det skulle bli ett fantastiskt arrangemang, nästan på hemmaplan.

Kaj Engström

Arctic Chess Challenge vanns av Michail Kobalia, som satte en mycket effektfull punkt i sitt avslutande parti mot turneringens högst rankade spelare:

Michail Kobalia – Loek van Wely
Vit drar30.Dxh5! uppg.
Det är ju matt på gång.

Emanuel Berg avslutade med en förlust. Det blev bara en halva på de tre sista ronderna för hans del och sextonde plats. Det blev över lag en ganska mager avslutningsrond ur svensk synvinkel. Komplett resultatlista: länk i högerspalten under Aktuella turneringar.