måndag 9 augusti 2010

Politiken Cup

I mycket sällsynta fall ställer någon av världens tio högst rankade spelare upp i en öppen turnering. Men det hände i Politiken Cup och anledningen till att världsåttan Pavel Eljanov ville vara med var att han tycker att det är så gemytligt i Helsingör, att det är ett professionellt genomfört evenemang i natursköna omgivningar. Det är den enda öppna turnering han ställer upp i. Det blir säkert inte sämre av att han nu vann turneringen och det på ett resultat som för upp honom till sjätte plats på världsrankingen.

Jasmin Bejtovics krokiga väg till IM-titeln slutade lyckligt. Det blev alltså inte någon snabbremi med klubbkamraten Tiger Hillarp Persson i sista ronden. Protokollen signerades först efter hundra drag. Genomspelbara partier, rondreferat, intervjuer - det hela finns på turneringens föredömliga hemsida (länk i högerspalten).

* * * * *

Inofficiella snabbschack-VM i Mainz samlade 701 deltagare varav 44 stormästare. Gata Kamsky segrade på 10 poäng (av 11). Ulf Andersson 8,5 poäng kom på 19:e plats och Jan Lundin 7 poäng på 122:a.