lördag 28 augusti 2010

Carlsen mot Anand

Presskonferens i går kväll. Från vänster: Jon Ludvig Hammer, Viswanathan Anand, Judit Polgar och Magnus Carlsen. Foto: Roger Hojem

Världsettan Magnus Carlsen har blivit mer selektiv med sina engagemang det senaste året, så när han väl framträder är det en händelse som väcker stort intresse i hela schackvärlden. Nu är han i Kristiansund och idag klockan 14.30 inleds den i Helgguiden omnämnda snabbschackturneringen där världsmästaren Viswanathan Anand, Judit Polgar och Jon Ludvig Hammer svarar för motståndet. Som framgår i högerspalten kan man följa spelet direkt via NRK (då blir det film från Caroline Kino) och Chessbomb (då blir det även datoranalyser). Det blir väl till att zappa mellan kanalerna.

Dagens program
Rond 1 klockan 14.30: Polgar-Carlsen 0-1 och Anand-Hammer 1-0
Rond 2 klockan 16: Polgar-Anand 0-1 och Carlsen-Hammer 1-0
Rond 3 klockan 17.30: Hammer-Polgar remi och Anand-Carlsen remi

I den parallellt arrangerade öppna turneringen är det mycket svenskt i tätstriden. När Matti Svenn hjälpte mig med rapporter från Manhems GM-turnering berättade Matti att han och kompisen Lars Madebrink skulle upp till Kristiansund och spela med i den öppna turneringen. Att det inte bara rör sig om turism framgår av till exempel dessa resultat: Nils Grandelius – Matti Svenn remi (rond 2) och Alexandra Kosteniuk – Lars Madebrink 0-1 (rond 3). Stormästarna går inte säkra mot de två kamraterna.

Jag har lagt in länkar till de norska bulletinerna under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten. Om du tycker att typsnittet och utformningen är snarlik den i SM-bulletinen så finns det en naturlig förklaring. Bulletinredaktör i Kristiansund: Axel Smith.