torsdag 26 augusti 2010

Stjärnorna i Kristiansund

I norska Kristiansund arrangeras det en superturnering i helgen med fyra spelare, men av naturliga skäl framställs det mest som en match mellan två superstjärnor. Det finns ett naturligt skäl till den vinklingen. I kvartetten finns världsmästaren Viswanathan Anand och världsettan Magnus Carlsen, möjligen de två som gör upp i VM-matchen 2012. De två främsta i snabbschackturneringen i Kristiansund möts i en final på måndag. De som skulle kunna spoliera drömfinalen är Judit Polgar och Jon Ludvig Hammer. Vi kan naturligtvis följa det hela i direktsändning – länk i högerspalten. Lördag klockan 14.30 brakar det lös. Det blir tre ronder på lördag och tre på söndag. Sedan blir det alltså en guldmatch och en bronsmatch på måndag, båda duellerna om två partier.

Men festivalen i Kristiansund är redan i full gång. I måndags startade Tigerschool. Det är Tiger Hillarp Persson som lär ut finesser i den högre skolan. Och i dag klockan 20 inleds en öppen turnering över sex ronder där Tiger, Emanuel Berg och Nils Grandelius finns med bland deltagarna. Axel Smith finns också på plats när hans norska klubb bjuder in till festival, men han tänker inte spela med. Axel är nämligen turneringsledare i den öppna turneringen, som avslutas på söndag. Och i nästa vecka blir det Axelschool i Kristiansund. Det är uppenbarligen populärt med svenska schacklärare i Norge.

Det kan löna sig att börja gå in och kolla Västerås SM-hemsida. Där finns nu en intervju med Axel Smith. Länken finns fast i högerspalten under Kommande turneringar.

* * * * *

Spanska lagmästerskapet i Sestao fick en överraskande start när favorittippade C A Linex-Magic förlorade i första ronden mot Reverte Albox med 2,5-3,5. Som framgår i den aktuella ställningen efter tre ronder – länk under Aktuella turneringar i högerspalten – så ligger Linex-Magic på fjärde plats och det är de fyra främsta efter fyra ronder som går vidare till morgondagens semifinaler.

När laguppställningarna inför dagens rond presenterades igår så fanns Evgenij Agrest med i SCC Sabadells lag på bord 5. En fint? Idag är han borttagen. För att vara ett nationellt mästerskap är detta för övrigt ett mycket internationellt evenemang. I laguppställningarna finns 104 spelare från 28 olika nationer. Många av dem kommer inte att vara med i leken. Det återstår att se om Agrest blir en av dem.

Hikaru Nakamura lyckades bäst av ungdomarna i matchen mot de erfarna äldre i Amsterdam. Sedan skyndade han vidare till Sestao. Han spelade sitt sista parti i Amsterdam i söndags och hoppade in i sitt första parti i Sestao i tisdags (rond 2). Inte mycket till rast och vila. Kanske inte så överraskande att han då förlorade mot Vugar Gasjimov efter oinspirerat spel.