tisdag 17 augusti 2010

Bo Teddy Ladberg och VM-matchen



När jag drog i gång Schacknytt i början på 1970-talet var Bo Teddy Ladberg en av tidskriftens mest entusiastiska supportrar. Han insisterade på att jag skulle ansöka om tidskriftsstöd från Statens kulturråd och när jag fick ett välbehövligt bidrag därifrån så anande jag att det var han som hade agerat i kulisserna. Två år senare såg Bo Teddy också till att Ulf Andersson fick statlig konstnärslön på livstid. Den nyheten var Schacknytt först med. Bo Teddy var ordförande i Stockholms Schackförbund och det var mycket hans förtjänst att det blev en mysig schacklokal på Hornsgatan 82 i det gamla byhäktet. Den invigdes i samband med Junior-VM 1969.

Bo Teddy var känd för allmänheten för sina radio- och tv-program. Hans vänstersympatier gjorde honom kontroversiell i vissa kretsar. Det har senare visat sig att han var registrerad hos IB och det är känt att han var beordrad radiotystnad 1952-58. Han gjorde sex program i radioserien Sommar (1959-70) och det vore väl konstigt om han inte nämnde sitt schackengagemang i något av dessa. Programmen finns så vitt jag kan se inte i SR:s internetarkiv. Finns det någon där ute som har dem på cd?

En av Bo Teddys bilder på Ulf Andersson från Teesside 1972 pryder omslaget på Schacknytt nr 4/72 (bilden ovan). I numret dessförinnan hade han skrivit om turneringen. Samma år försökte han få VM-matchen mellan Boris Spassky och Bobby Fischer till Sverige. Det avslöjade han i en uppmärksammad intervju i Schacknytt nr 4/72. Nu vet vi vad som hände. Reykjavik tilldelades matchen och Island har haft en speciell ställning i schackvärlden alltsedan dess.

Jag var naturligtvis mycket glad att det var jag som fick den intervjun och ingen annan. Han var mycket kritisk till hur Sveriges Schackförbunds centralstyrelse agerade i denna affär och i ett privatbrev benämnde han cs-ledamöterna ”en samling kvastfeningar”. Han berikade mitt ordförråd. Det var ord och inga visor från mannen som gjorde till sin mission att intressera folk för klassisk musik och schack.

Ett utdrag ur intervjun:
Det började med att jag ringde en stor företagsledare vars intresse för schack jag kände väl till och frågade om han trodde att det var realistiskt att försöka få 150 000 kronor från svenskt näringsliv till projektet. Han tände direkt och efter bara en vecka hade jag den begärda summan garanterad av två storföretag. Under tiden hade det sipprat ut rykten om att verkligt stora summor var i svang från andra håll av världen och jag blev tvungen att göra min kontaktman besviken: ”Det behövs minst det dubbla om vi skall kunna konkurrera”.

Jag hade förstås inga större förhoppningar i det läget, men det visade sig att intresset inom svenskt näringsliv var mycket stort för projektet, i synnerhet från sådana företag som har handelsutbyte med Sovjet, varför den nya målsättningen en halv miljon svenska kronor (samma som det lilla Island offererat) tycktes ligga inom möjligheternas gräns. I detta skulle då ingå vissa subventioner från hotell (bland annat hade Sheraton i Stockholm erbjudit sig att inkvartera Fischer med två sekundanter gratis under de åtta veckorna), SAS och andra reseföretag, Svenska Turisttrafikförbundet, Stockholms stad och regeringen (som Birger Öhman kontaktat). Det hela såg som sagt rätt lovande ut.

Nu inträffade emellertid det fatala att Euwe gick och tidigarelade offerttidens utgång från 1 februari till 1 januari, vilket ju är alldeles horribelt. Den skrivelse från Fide, där detta egendomliga beslut tillkännagavs, hade dessutom genom olyckliga omständigheter inte uppmärksammats på schackförbundets kansli, varför vi i arbetsgruppen till yttermera visso arbetade en lång tid alldeles i onödan. Ja, sedan blev det ju också frågan om så stora pengar att vi nog hade fått det svårt att vara med i dansen, men alldeles omöjligt hade det nog ändå inte varit.
Jag påmindes om Bo Teddy när jag läste Harry Golombeks artikel om kandidatmatchen Spassky-Larsen, Malmö 1968 i British Chess Magazine nr 9/68. Han har en kostlig beskrivning av Bo Teddy utan att nämna honom vid namn:
After Larsen’s win of the fifth game everybody here was convinced that he was going to make a fight of the match and a large number of spectators turned up to see him make another attempt at reducing Spassky’s lead. Resplendently shining out from amongst them was a gentleman with a cherry-red cardigan, cherry-red socks to match, brilliant white hair and a sort of blue overshirt. Thinking that this colour scheme might be a dexterous reference to the Danish national colours and having met similar characters at the B.B.C., I surmised he was something to do with the Danish radio. I was only partially wrong; he turned out to be a well-known Swedish radio commentator with his own weekly programme from Stockholm known as ”Pastimes Hour”.
Jo, Bo Teddy var en mycket färgstark person. Han dog 1977, 57 år gammal, mitt i sin livsgärning. Det borde arrangeras en minnesturnering för Bo Teddy Ladberg.

* * * * *

Erik Blomqvists
tredjeplats efter elva ronder i Chotowa är något av det bästa som en svensk spelare har presterat i Junior-VM. Men när schackhistorien skrivs så är det slutresultaten som räknas, och där föll ju Erik tillbaka efter två avslutande förluster. Men det förtar inte intrycket av att Erik gjorde en fantastisk prestation. Tack för underhållningen och gratulerar till GM-inteckningen!

Vem har gjort den bästa svenska insatsen i JVM genom tiderna? Där kommer Ulf Anderssons femteplats i Stockholm 1969 i lä för några andra resultat:
Manila 1974 – Tony Miles segrade med Dennis Dieks, Slavoljub Marjanovic och Lars-Åke Schneider på delad andraplats.
Gausdal 1986 – Walter Arencibia segrade med Simen Agdestein på andraplatsen. Ferdinand Hellers delade tredjeplatsen med Jevgenij Barejev och Josef Klinger.
Tunja 1989 – Vasil Spasov segrade med Jacek Gdanski på andra och Richard Wessman på tredje plats.

* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösningen:
1.Df7 a1T eller D är matt direkt, så 1...a1L 2.Dg6 Lb2 matt eller 1...a1S 2.Dg6 Sb3 matt. Nu syns det varför vit inte kunde göra damdragen i omvänd ordning, 2.Df7 hade ju garderat den sista matten.