söndag 24 juni 2012

Dubov håller stilen


Nikita Vitiugov avslutade vackert. Foto: russiachess.org

I dagens rond i Tiumen slutade partierna på de sju främsta borden alla remi, men i flesta fall var det efter hård kamp. Det innebär att sextonåringen Daniil Dubov leder en halv poäng före Sanan Sjugirov, Nikita Vitiugov och Dmitrij Andreikin med tre ronder kvar att spela. Det är alltså fem platser i superfinalen i Sovjetmästerskapet som står på spel.

I går fick Vitiugov till det:

Nikita Vitiugov – Dmitrij Froljanov
Vit drarVitiugov spelade det vackra slutdraget 30.Th6+! och Froljanov gav upp inför ogarderbar matt (30...Txh6 31.Lxe5+). Även 30.Lxe5 hade förtjänat ett utropstecken, för det leder också till matt.

* * * * *

Efter fem ronder i Oslo delas ledningen av Emanuel Berg, Mark Hebden och Frode Urkedal på 4,5 poäng. Tiger Hillarp Persson och Axel Smith har 4, Ellinor Frisk 3,5 poäng. Ellinor har mött fler svenskar än norrmän. Det blev vinst mot Peter Vas, remi med Emanuel och förlust mot pojkvännen Axel. Ingen vänremi där inte.

Genomspelbara Oslopartier (du får klicka in dig på respektive rond).

* * * * *

Midsommarhelgen är räddad: återupprättelse gentemot Göran i dagens blixtduell. 6-1. Sex-ett. Första matchpartiet satte agendan – Adamson-Grahn: 1.e4 Sf6 2.e5 Sd5 3.Df3 (Adamsonvarianten, som hade sin storhetstid för två dagar sen. Det lär inte bli någon renässans efter det här partiet.) 3...e6 4.Sc3 Sb4 5.De4 S8c6 6.a3?6...d5! 7.exd6 f5 8.dxc7 Dd7!
Inte 8...Dxc7? 9.Sb5 och vit överlever, till exempel 9...Da5 10.Dc4 a6 11.Sc7+ Dxc7 12.axb4 o.s.v.Det blev fri passage för springaren till a1. En triumffärd.

Jag har börjat kolla deltagarlistan i Riga Open – länk under Kommande turneringar i den oumbärliga högerspalten – och noterar att det är 25 stormästare anmälda och bara tre svenskar. Jag får högst sannolikt möta en stormästare i första ronden och planerar att spela djärvt som en galning.