fredag 29 juni 2012

Stormästare och amatörer

GM Stellan Brynell, granne. Foto: Calle Erlandsson

Följande ställning uppkom i ett av mina träningspartier – entimmespartier där vi kommer överens om de första två tre dragen i förväg – mot Tomas Olsson.

Tomas Olsson – Lars Grahn
Svart drar


Min första tanke var att spela 21...Tfd8. Så fick jag syn på 22.g4 och sedan började jag räkna. Vad jag kom fram till framgår längre ner i detta inlägg.

Jag ville bedriva jämförande studier och bad grannen Stellan att komma över och betrakta diagramställningen. Han skulle analysera ställningen med just 21...Tfd8 22.g4 som utgångspunkt utan att röra pjäserna. Han fick fem minuters betänketid och sedan skulle han skriva ner vad han kommit fram till. Gör gärna samma sak och skriv ner vad du kommer fram till utan att tjuvtitta i facit nedan.

För att öka distansen till svaret lägger jag in en kombinationsövning från dagens rond i kinesiska lagmästerskapet.

Hou Yifan – Wan Yunguo
Vit drar


Hur bemöter vit bäst hotet om en springarschack på d3 och olika avdragsschackar? Efter 29.Txe5 Le4+ 30.Dc3 Df1+ 31.Kd2 Df2+ har svart remischackar, och efter 29.Dc3? Sd3+ eller 29.Dxc2? Sd3+ är vinstchanserna på svarts sida. Hou Yifan fann det rätta svaret.
29.Dd8+ Kf7 30.Df8+! uppg.
Efter 30...Kxe6 31.De8+! Kd6 32.Dxe5+ Kc6 33.Dc3 kommer vit ren kvalitet över.

Åter till träningspartiet. Min analys under partiet drog i väg åt det här hållet: 21...Tfd8 22.g4 Dxf3 23.Te3 Lg5 24.Db2 Lxe3 25.Txe3 och jag såg att damen var fångad, att springaren förhindrade en schack på d1. Det räckte för att jag skulle tappa intresset och se mig om efter något annat.


När man ser denna diagramställning blir det genast enklare: 25...Sxe5! och i slutändan kommer svart pjäs över.

Det såg Stellan efter att ha analyserat första diagramställningen ett par minuter. Han hade också en förklaring till min bristfälliga analys. Det är ett vanligt fel att amatörer inte har koll på materialkontot vid förvecklingar av det här slaget. Amatören ser att damen är fångad och har inte riktig koll på kompensationen. Stellan berättade att han brukar ägna en extra genomräkning av varianter där det slår fram och tillbaka på materialkontot för att ha järnkoll på materialet. Sådana rutiner är ansträngande för en amatör. Eller?

I den angivna varianten är 22.g4?? med damfångst helt enkelt ett förlustdrag. Fritz föreslår 22.Dd1 med liten fördel för vit. Men jag råkade göra ett bättre drag än 21...Tfd8, nämligen 21...Lxe5. Tomas fortsatte inte på bästa sätt och gav upp efter 22.dxe5 d4 23.Sb5 Tad8 24.Te4 Sxc5 25.T4e2 Dd7. Lite väl tidigt att resignera kan man tycka, men vi är inte ute efter att träna heroiska försvar. Det får anstå till tävlingspartierna. För egen del är jag ute efter att lära mig nya öppningar och försöka förstå de mittspel som de leder till.

I det här fallet gynnades jag alltså av min felaktiga bedömning av damfångsten, men det är naturligtvis en klen tröst. Det är ju sällan så det fungerar i spellokalerna.

* * * * *

Tre ronder avverkade i Stockholm och Rauan Sagit är ensam i topp på 3 poäng.

* * * * *

Nästa års Nordiska Mästerskap kommer att arrangeras i Karlstad den 11-20 januari.