torsdag 7 juni 2012

Tal Memorial, blixtturneringen


Alexander Morozevitj och Magnus Carlsen, två av dagens huvudaktörer i Moskva. Foto: russiachess.org

Så är lottordningen i Tal Memorial spikad, allt efter placeringen i dagens blixtturnering. Förstaplatsen delades av Alexander Morozevitj och Magnus Carlsen. Moro kom överst i turneringstabellen efter särskiljning.

Som sig bör – det var trots allt en blixtturnering – vimlade det av bortsättningar och missade vinstmöjligheter. Det var dock inte fullt så illa som man kan förledas tro när man spelar upp partierna från direktsändningen på Chess bomb. Det vimlar också av felaktigt angivna drag. Det är inte alltid som sensorbrädena hänger med när det går undan. Jag tror dock att detta stämmer:

Magnus Carlsen – Tejmur Radjabov
Vit drar27.Sxf5! gxf5 28.Dg3+ uppg.
Tornet är klart för avfärd mot h5, till exempel 28...Kh7 29.Txf5 Kh6 30.De3+ Kg7 31.Tg5+ o.s.v.

Dagens videoproduktion var en besvikelse med tanke på vad vi bjöds på under VM-matchen. Kommentarerna var uteslutande på ryska och kameran stod på samma sida som schackuret, så att en kantlinje skymdes. Kameran borde ha stått på motsatt sida. Då hade man även fått se framsidan på schackuret. Här är dagens videofilm. (Om du för in pekaren i nedre delen av bilden så dyker det upp en tidlinje där du kan hoppa omkring i sändningen.) Förhoppningsvis blir det mycket bättre imorgon.

När sista draget var gjort i blixtturneringen stod det klart vem som skulle mötas i första ronden i huvudturneringen:

Alexander Morozevitj – Fabiano Caruana
Magnus Carlsen – Vladimir Kramnik
Alexander Gristjuk – Luke McShane
Tejmur Radjabov – Jevgenij Tomasjevskij
Levon Aronian – Hikaru Nakamura

* * * * *

Efter fyra ronder i Golden Sands står Hans Tikkanen, Eric Vaarala, Erik Blomqvist och Pontus Carlsson alla på 3 poäng. Tigran Petrosian är ensam i topp på 4 poäng.