tisdag 12 juni 2012

Tal Memorial – rond 4


Alexander Morozevitj är på delad förstaplats i Moskva. Foto: Chess-news.ru

Magnus Carlsen tog stora risker när han gav sig ut för att bryta sin remirad i Tal Memorial. Alexander Gristjuk: ”Vi tycktes båda överskatta våra ställningar.” Det blev väldigt komplicerat och på presskonferensen analyserade de en del spännande möjligheter. Jag hänvisar till videofilmen – klicka dig fram till presskonferensen.

Fabio Caruana var den ende vinnaren i dag. I övrigt fick vi se olika exempel på remireglerna. Det är inte tillåtet att bjuda remi förrän 40 drag är spelade, så Vladimir Kramnik och Levon Aronian fick spela på med sina olikfärgade löpare tills de nått remigränsen. Lustigkurren Hikaru Nakamura satte Luke McShane patt. Annars var det dragupprepningar som gällde.

Radjabov och Morozevitj delar ledningen. I morgon möter de världsettan respektive världstvåan. Det kan vara dags för de två topprankade att kliva fram och sätta en ny dagordning.

Rond 4
Fabiano Caruana - Jevgenij Tomasjevskij 1-0
Luke McShane - Hikaru Nakamura remi
Vladimir Kramnik – Levon Aronian remi
Alexander Morozevitj - Tejmur Radjabov remi
Magnus Carlsen – Alexander Gristjuk remi

Ställningen efter fyra ronder:
Morozevitj och Radjabov 3; Kramnik 2,5; Aronian, Carlsen och Caruana 2; Gristjuk, McShane och Nakamura 1,5; Tomasjevskij 1 poäng.

Rond 5 (onsdag)
Alexander Gristjuk – Fabiano Caruana
Tejmur Radjabov – Magnus Carlsen
Levon Aronian – Alexander Morozevitj
Hikaru Nakamura – Vladimir Kramnik
Jevgenij Tomasjevskij – Luke McShane

Här är alla partierna genomspelbara.
Dagens videofilm med partikommentarer av Ian Rogers. (För in pekaren i bilden och du får fram en tidlinje där du kan hoppa fram och tillbaka i filmen.)
Magnus Carlsen bloggar från Moskva.

* * * * *

I Golden Sands slutade två av toppmötena, Hans Tikkanen-Alexander Ipatov och Levente Vajda-Zahar Efimenko, med snabba remier. Lu Shanglei tog chansen att smita förbi dem genom att besegra Vladimir Akopian. Kinesen höstade in förstapriset på 6 000 euro, Vajda hämtade andrapriset på 5 000 euro och Tikkanen tredjepriset på 4 000 euro. Om Tikkanen försvarar sin SM-titel i sommar så får han hälften så mycket i Falun (förstapris 18 000 kronor).

Övriga svenska placeringar: 50) Pontus Carlsson 5,5; 70) Erik Blomqvist 5; 114) Eric Vaarala 4,5 poäng.

* * * * *

Spelarövergång i elitserien inför säsongen 2012-2013: Daniel Semcesen lämnar Team Viking och återgår till Lunds ASK.

* * * * *

Det är mycket nu: Tal Memorial, fotbolls-EM och ryggskott. Än en gång har jag lovat mig själv att googla på ordet ”ryggymnastik” när jag kan gå upprätt igen. Om jag varit mer ädelmodig hade jag sagt: ”Hellre ett ryggskott i Malmö än en snedspark i Ukraina.” Nu säger jag inte så.

Korrschack nr 2 har i alla fall kommit i väg till tryckeriet.

* * * * *

Klocksimultan i Göteborg 2004, Ulf Andersson mot Olle Häggström och här en kommentar till slutställningen:
Vad som nu inträffar är farsartat. Ulf sträcker fram handen, och jag tar glad i hågen emot den med orden "remi alltså?". Ulf ser förvånad ut men svarar att "tja, om du bjuder remi så går jag gärna med på det". Hans avsikt med handframsträckningen hade varit att ge upp, och om jag hade ägnat blott några sekunder åt ställningen hade säkert ochså jag sett 44.Kf2 (eller 44.Kf4 De4+ 45.Kg5 Df5+ 46.Kh4 Dg4 matt) Tf1+ 45.Kg2 Dxf3+ 46.Kh3 Th1+ och det blir matt i några få drag. Detta är något att bita i för framtida domarseminarier: hur dömer man då den ene spelaren bjuder remi samtidigt som den andre ger upp? Tyvärr insisterade jag i den förvirrade diskussion som uppstod onödigt hårt på remin.
Och nu är du förstås nyfiken på vad som hade förevarit. Här är hela historien.