torsdag 28 juni 2012

Kinesiska lagmästerskapet

Ingen ro och ingen vila för Hou Yifan. Foto: kazan2012.fide.com

Kinesiska lagmästerskapet är en maratonföreställning i 22 ronder. Nu spelas rond 5-7 onsdag-fredag i Taizhou. Hou Yifan skyndar från turnering till turnering och hennes hektiska spelprogram sätter spår. Det blir ett och annat dåligt parti, som i går:

Hou Yifan – Bu Xiangzhou
Vit drar


Hou har inte tillräcklig kompensation för kvaliteten, men hon kunde ha kämpat vidare med 26.De6+ och dambyte. Det blev i stället ett raskt fall.
26.d4? Sf4! 27.dxe5 Se2+! 28.uppg.
Det blir ju matt.

Flera av spelarna från damernas GP-turnering i Kazan är för övrigt med och spelar i Taizhou.

Det gick ännu snabbare i följande möte:

Yu Lie – Liu Guanchu
Vit drar


Ännu en ställning där vit har försatt sig i ett svårt läge. 16.0-0 är väl inte ett drag som man längtar efter att få göra, men det är faktiskt enda överlevnadschansen.
16.Sxd5? Sxe3 17.Sxe3 La5+! 18.uppg.


Det som fick honom att kasta in handduken var 18.Ke2 Txf3! 19.Kxf3 Df8+ med matt och 18.Kf1 Txf3! 19.Dxf3 Sd2+.

* * * * *

Vår sextonårige hjälte Daniil Dubov förlorade alltså i sista ronden i Tiumen mot Jevgenij Aleksejev, men platsen i ryska superfinalen var ju redan säkrad. Slutresultat efter särskiljning: 1. Dmitrij Andreikin 7,5 (av 9); 2. Daniil Dubov 7,5; 3. Nikita Vitiugov 7,5; 4. Sanan Sjugirov 7; 5. Vladimir Potkin 7 (dessa fem är kvalificerade till superfinalen); 6. Jevgenij Aleksejev 7; 7. Anton Demtjenko 7 poäng.

* * * * *

På lunch med grannen Stellan förundrade jag mig över att det inte var fler svenska spelare anmälda till Riga Open. Han gav mig svaret: Politiken Cup. Sista ronden i Helsingör den 5 augusti, första ronden i Riga den 6 augusti. Det finns en gräns för vad schackspelare utsätter sig för. Information om dessa och andra turneringar finns under Kommande turneringar i den oumbärliga högerspalten.

Stellan är en av 23 stormästare i Politiken Cup, och det finns 19 svenskar bland de 226 hittills anmälda. För dem som tänker ställa upp i Helsingör till den lägre startavgiften är 2 juli den kritiska dagen. Sedan kostar det ytterligare en hundring att vara med. För egen del tänker jag hämta inspiration i Helsingör och låta den komma till uttryck i Riga. Det är åtminstone så det är tänkt. Förhoppningsvis kommer inte den ibland burdusa verkligheten in och ruckar på andra delen av min lysande plan.