fredag 8 juni 2012

Tal Memorial – rond 1


Vladimir Kramnik och Magnus Carlsen på presskonferens. Foto Chess-news.ru

Två budskap från Magnus Carlsen på twitter: han var nöjd med remin mot Vladimir Kramnik och missnöjd med att han inte kunde ta in Eurosport på hotellrummets tv. Nöjd därför att han kom ut helt snett ur öppningen, och missnöjd för att han ville se Djocovic mot Nadal i öppna franska. (Världsettan Djokovic vann med 6-4, 7-5, 6-3.) Efter Kramniks drag i den här ställningen fick Carlsen hjärtat i halsgropen.

Magnus Carlsen – Vladimir Kramnik
Svart drar15...Da6!
Här gick det upp för Carlsen att han inte kunde rockera utan att förlora bonden på b3.
16.Sf4!?
Carlsen på presskonferensen efter partiet: ”Jag spelade Sf4 och det är förstås löjligt riskabelt. Men jag kunde inte se någon vederläggning så jag tyckte det var bättre än att ge bonden.” Kramnik: ”Jag förväntade att Magnus skulle rockera, ge bonden och sedan söka kompensation med löparen och min svaga d-bonde. Men då är det naturligtvis bara svart som kan spela på vinst. Jag trodde inte att han skulle våga spela Sf4, för då fanns risken att partiet skulle vara slut före 25:e draget.”
16...d4! 17.b4Kramnik spelade 17...dxe3. Datorprogrammen föreslår 17...Sd5! och efter till exempel 18.Sxd5 Sd3+ 19.Kd2 Tad8 blåser det friskt kring vits kung. Detta var faktiskt det enda remipartiet i första ronden.

Rond 1
Alexander Morozevitj – Fabiano Caruana 1-0
Magnus Carlsen – Vladimir Kramnik remi
Alexander Gristjuk – Luke McShane 1-0
Tejmur Radjabov – Jevgenij Tomasjevskij 1-0
Levon Aronian – Hikaru Nakamura 1-0

Här är alla partierna genomspelbara.
Dagens videofilm med partikommentarer av Ian Rogers. (För in pekaren i bilden och du får fram en tidlinje där du kan hoppa fram och tillbaka i filmen.)
Magnus Carlsen bloggar från Moskva.

Rond 2 (lördag)
Fabio Caruana - Hikaru Nakamura
Jevgenij Tomasjevskij - Levon Aronian
Luke McShane - Tejmur Radjabov
Vladimir Kramnik - Alexander Gristjuk
Alexander Morozevitj – Magnus Carlsen