söndag 17 juni 2012

Tal Memorial – rond 8


Alexander Morozevitj mot Luke McShane och publikfavoriten Moro har spanat in något i bakre delen av åskådarutrymmet. Foto: Chess-news.ruTre vinster idag och det var de lägre rankade spelarna som vann. Alexander Morozevitj inledde turneringen fantastiskt och ledde på 4 poäng efter fem ronder. Men än en gång pendlar han mellan himmel och helvete. Efter rivstarten har han förlorat tre partier i följd. Idag blev han utspelad av världens starkaste amatör, Luke McShane. Engelsmannen kom alltså med i turneringen efter en internetomröstning men har visat att han hör hemma i sällskapet även om hans placering på världsrankingen antyder något annat. Förutom Moro har han besegrat världstvåan Levon Aronian och världstrean Vladimir Kramnik. I mogondagens slutrond spelar han mot världsettan Magnus Carlsen. Ingen går säker för McShane. Här dagens slutforcering:

Alexander Morozevitj – Luke McShane
Svart drar32...Sxf4! 33.gxf4 Dxf4+ 34.Lg3 Dxe4 35.Te1 Df5 36.Ld6 Sg4+ 37.Kg2 Se3+ 38.Kh2 e5 39.Tg1 Df4+ 40.Kh3 Dh6+ 41.uppg.
Efter 41.Kg3 Sf5+ 42.Kg2 Dg5+ är det matt på gång.

Före ronden låg hälften av deltagarna i delad ledning. Efter ronden var Fabiano Caruana ensam i topp. På presskonferensen förklarade han att det hade varit oväntat enkelt att vinna dagens parti. Och då menade han inte bara efter Kramniks usla slutdrag.

Fabiano Caruana – Vladimir Kramnik
Svart drar39...Se3? 40.Txe3 uppg.
Svarts fribonde är ofarlig, till exempel 40...dxe3 41.Lxg7 Td8 42.Sc3+ Ke6 43.Lh6 Td3 44.Kc4 e2 45.Sxe2 Txa3 46.h4 och vit har allt under kontroll. Det var Kramniks andra förlust i följd.

Caruana kan vinna turneringen genom att spela remi med Aronian i sista ronden. Det faktum att han har haft fler svarta än vita partier gör honom till en vinnare i händelse av särskiljning.

Magnus Carlsen lyckades gång på gång trolla fram möjligheter mot Jevgenij Tomasjevskij i ställningar som kommentatorerna hade remiförklarat. På presskonferensen härsknade han till när Maxim Dlugy (juniorvärldsmästare 1985), som hjälper till med översättningarna, antydde att Magnus kanske kunde ha fått problem i slutspelet. Remi blev det i alla fall efter bra försvarsspel av Tomasjevskij.

Rond 8
Fabiano Caruana - Vladimir Kramnik 1-0
Alexander Morozevitj - Luke McShane 0-1
Magnus Carlsen - Jevgenij Tomasjevskij remi
Alexander Gristjuk - Hikaru Nakamura 1-0
Tejmur Radjabov - Levon Aronian remi

Ställningen inför sista ronden:
Caruana 5; Carlsen och Radjabov 4,5; Morozevitj, Gristjuk, McShane och Kramnik 4; Aronian och Nakamura 3,5; Tomasjevskij 3 poäng.

Rond 9 (måndag)
Fabiano Caruana – Vladimir Kramnik
Alexander Morozevitj – Luke McShane
Magnus Carlsen – Jevgenij Tomasjevskij
Alexander Gristjuk – Hikaru Nakamura
Tejmur Radjabov – Levon Aronian

Här är alla partierna genomspelbara.
Dagens videofilm med partikommentarer av Ian Rogers. (För in pekaren i bilden och du får fram en tidlinje där du kan hoppa fram och tillbaka i filmen.)
Magnus Carlsen bloggar från Moskva.

* * * * *

I förmiddags: Tre grabbar, uppskattningsvis fem år gamla, spelar fotboll på gården hemmavid. En står i mål med gigantiska handskar medan de två andra spelar mot varandra. Den ene utespelaren blir av med bollen och faller teatraliskt på gräsmattan utan att den andre har rört honom. Han snurrar runt ett par varv och tar sig för huvudet som om han är allvarligt skadad. Spelet stoppar och han får frispark knappt två meter från den tänkta mållinjen. Han verkar nöjd med domslutet, mäter ut tio meters ansats och ställer sig bredbent som en Ronaldo. Jag vill inte se om frisparken går i mål utan återvänder bedrövad till diskbaljan. Sedan hör jag hans jubel.

Fotbolls-EM kan skada en generation presumtiva fotbollsstjärnor, det är hög tid att göra något åt att skådespeleriet.