lördag 10 november 2012

Dags för dam-VM

Hou Yifan är i Chanty-Mansijsk för att försvara VM-titeln. Det ser ut som om hon kommer att ha vit i morgondagens parti. Foto: chess2012.ugrasport.com

Påminner om att det är i morgon som VM-äventyret i Chanty-Mansijsk börjar och att Pia Cramling möter Shatesteh Ghader Pour i första omgången.

* * * * *

Det var inga svenska spelare i högsta divisionen i tyska Bundesliga i dag. SK Turm Emsdetten försökte klara sig utan Nils Grandelius och Jonny Hector, och det gick inte så bra. Förlust mot SG Trier med 3,5-4,5.

Baden-Baden toppar som väntat tabellen. Idag besegrades Bremen med 6,5-1,5. Det finns en liten förhistoria till uppgörelsen på tredje bordet i den matchen. I Tjigorins minnesturnering i Sankt Petersburg var Alexei Shirov och Alexander Aresjtjenko topprankade. Där lyckades en av dem alldeles utmärkt. Aresjtjenko kom på första plats, Shirov på tjugonde. I dag var rollerna ombytta:

Alexei Shirov, Baden-Baden – Alexander Aresjtjenko, Bremen
Vit drar


31.Sd4!! uppg.
Det visar sig att svart inte har något hållbart försvar mot hotet 32.Dh7+ Kf8 33.Se6+ Ke7 34.Txf7+! Kxf7 35.Dxg7 matt, och efter 31...Lxd4 32.Dxd4 är det matt på gång, till exempel 32...f6 33.Dh4 Tg7 34.Dh8+ Kf7

analysdiagram

35.Le8+! Dxe8 36.Txf6+ Ke7 37.Dxg7+ med matt.

* * * * *

Jag har praktiserat som professionell schackspelare i dag och nu måste jag konsultera min exgranne Bodil, som jobbar på skatteverket. Det ligger till så här: startavgiften i Lördagsblixten hos Malmö AS var 30 kronor. Jag slutade på delad tredjeplats och inkasserade 35 kronor. Jag förutsätter att jag kan dra av startavgiften i min självdeklaration och frågan är om jag kan dra av resterande 5 kronor för slitage på cykeln. Det skulle väl kunna ses som ett reseavdrag? Det finns kanske prejudikat? Plötsligt blir allt så komplicerat. Redan på vägen hem övervägde jag att ge upp den här proffskarriären. Innan jag fattar något definitivt beslut i den frågan tänker jag sova på saken och sedan gå igenom det hela med min skattekonsult.