måndag 12 november 2012

Topalov och Ivantjuk mot final i Bukarest

Veselin Topalov finalspelar mot Vasilij Ivantjuk i morgon. Foto: turneulregilor.com

INGEMAR JOHANSSON:
Kings Tournament i Bukarest har varit fyllt av remier. Men det har knappast varit några stormästarremier i gängse mening, utan partier fyllda av kamp och intensitet. Ett gott exempel på det är dagens parti mellan Fabiano Caruana och Vasilij Ivantjuk, en het siciliansk uppgörelse som svängde i alla bemärkelser innan spelarna enades om remi.

Också dagens andra parti var en tät historia, men till slut lyckades Veselin Topalov få ett övertag på Liviu-Dieter Nisipeanu, som fick se sin ställning snabbt rasa ihop. Det innebär att Topalov gick upp i delad ledning med Ivantjuk, varför vi får se ett rent finalparti dem emellan i morgondagens slutrond.

Veselin Topalov – Liviu-Dieter Nisipeanu
Svart drar


33...Dc1?
Ett hugskott som Nisi borde ha granskat lite mer noggrant innan han gjorde verklighet av det. Efter 33...Te5 34.Df3 gxf5 35.Txb6 T8e7 står svart ganska acceptabelt.
34.Se6+ Kh8 35.Dd4 Dc2 36.Dxf6+ Kg8 37.fxg6 Dxg6 38.Dxg6+ hxg6 39.Sf4


39...Tg7?
Objektivt sett står svart här på förlust, men segare är nog 39...Tb8.
40.Txb6 a5
och svart gav samtidigt upp.

Ställning inför sista ronden:
1) Vasilij Ivantjuk och Veselin Topalov 3; Fabiano Caruana 2,5; 4) Liviu-Dieter Nisipeanu 1,5 poäng.

Partierna genomspelbara.

* * * * *

LG: Om man har fått till något skoj i allsvenskan och är stamgäst på den här bloggen, så är det snudd på obligatoriskt att mejla över godbiten. Jag misstänker att en och annan har missat den saken. Rune Evertsson har fullgjort sin plikt och skickat över en partiställning från söndagsbataljen i division 2, grupp 2. Ställningen var 3,5-3,5 med Runes parti kvar.

Rune Evertsson, Kristallens SK II – Johnny Bärlund, SS Gambit Norrtälje


Här skulle Johnny göra sitt 40:e drag, sista draget före tidskontrollen. Det hade varit ömsesidig tidsnöd och efter 40...Kg7? pustade han ut. Lättnaden blev kortvarig. Efter 41.h6+! Kxh6 (Eller 41...Kg8 42.Db7 Kf8 43.Dg7+ Ke8 44.Dg8+ Ke7 45.Dxh7+ Kf6 46.Dg7+ och vit vinner) 42.Df8+ Kh5 43.g4+ var det bara att ge upp. På 43...Kg5 väntar ju 44.f4 matt.

I diagramställningen ska svart göra vilket som helst annat kungsdrag och då lutar det åt att vit klarar remi.

Jag håller porten öppen för eftersläntrare. Nog måste det finnas mer från söndagsronden i allsvenskan som tål att visas upp?

* * * * *

Som framgått i direktsändning hade Pia Cramling inga större problem att ta sig vidare till andra omgången i dam-VM. I morgon är det dags för särspel och då kan Pia ta det lugnt och ägna sig åt rekreation.

Partierna från dam-VM genomspelbara.

Det har varit dubbelrond i ungdoms-VM i dag, och Jonathan Westerberg var ende svensk i direktsändningen. Det blev remi mot Denis Kadric i rond 5 och förlust mot Vladimir Fedosejev i rond 6. Läs Axel Smiths rapporter på schack.se.

Och i morgon börjar veteran-VM med Nils-Åke Malmdin som ende svensk i startlistan.