lördag 24 november 2012

Jens Kristiansen världsmästare och stormästare!

De två senaste årens vinnare av VM för veteraner: Jens Kristiansen (t.v.) och Anatoly Vaisser, stormästare båda! Foto: worldseniors2012.chessdom.com

INGEMAR JOHANSSON:
Jämförelsevis har inga stora saker hänt i schackvärlden idag. Antoaneta Stefanova är visserligen vidare till VM-final, och i Tasjkent går stormästarlunken vidare.

Vi återkommer till det, men här lämnar vi plats åt dagens stora händelse med skandinaviska ögon sett. Jens Kristiansen bevakade sin ledning i veteran-VM och är därmed såväl världsmästare som stormästare! En synnerligen välförtjänt framgång för Jens som troget har tjänat Caïssa i många år. Bland hans tidigare framgångar märks turneringssegrarna i Ballerup 1985, Göteborg 1989 och Taastrup 1995. Han har också vunnit danska mästerskapen tre gånger (1972, 1989 och 1995) samt deltagit för Danmark i fyra schackolympiader. 1997 vann han dessutom North Sea Cup och alldeles innan han for till Kamena Vourla generalrepeterade han genom att segra i Bent Larsens minnesturnering för veteraner i Aalborg.

Miso Cebalo – Jens Kristiansen
Svart drar


18...Se2+
För Jens gällde det här att avveckla till en anständig remi. På grannbordet hade nämligen de ryska veteranerna Jevgenij Svesjnikov – som var den ende som skulle kunna ha hotat en dansk slutseger – och Jurij Balasjov tagit en snabb remi. I ett mer pressat läge hade Jens kanske försökt med 18...Sh5!?, t.ex. 19.Txg7 Dxg7 20.Dxd3 Sf4 21.Dd2 Sxg2 22.Dxg2 Te6 med viss fördel för svart.
19.Sxe2 dxe2 20.Txe2 Txh6 21.Dxh6 Dg7 22.Dxg7+ Kxg7 remi


och Jens Kristiansen var i ett slag både världsmästare och stormästare!

Bland oss som har följt honom genom åren är hans triumf i Kamenia Vouria mycket populär. Dels har han en djärv och tilltalande spelstil och dels är han en mycket vinnande personlighet. Grattis Jens!

* * * * *

LG: När vi hade spelat ett halvdussin drag i sista ronden i Malta Open kom någon fram till min danske motståndare Flemming Borg och viskade något i hans öra. Sedan lutade sig Flemming fram över brädet och viskade till mig: ”Jens är världsmästare!” Vi knöt nävarna. Yes! För ett ögonblick upphörde vårt parti. Hjärtliga gratulationer, Jens! Mer om Malta Open i morgon.