fredag 2 november 2012

Pia Cramling i dam-VM

Pia Cramling ska snart upp på scenen igen. Foto: Fide.com

Det är bara en vecka kvar till dam-VM i Chanty-Mansijsk där Pia Cramling är en av 64 deltagare. I första omgången möter hon Shayesteh Ghader Pour (elo 2219) från Iran, som har en del erfarenhet från internationella sammanhang. Det kan påpekas att Iran var den stora överraskningen i dam-OS i Istanbul. Laget, rankat på 26:e plats, slutade på 9:e plats. Men Ghader Pour var reserv i det laget och hade den lägsta prestationsrankingen av de fem. Här är lottningen för första omgången i dam-VM.

* * * * *

Med tre ronder kvar av Tjigorins minnesturnering i Sankt Petersburg delas ledningen av Alexander Sjimanov, Anton Demtjenko, Ilia Smirin och Alexander Aresjtjenko på 5,5 (av 6). Mikael Näslund och Claes-Göran Westerberg har 2,5 respektive 2 poäng.

* * * * *

Igår var tanken att jag skulle uppleva guldstämning på Malmö Stadion. MFF tog ledningen med 1-0 och det kändes rätt bra. Så kom 1-1 och hoppet började förtvina. Jag förstår inte varför Örebros målvakt Tomer Chencinski efter kvitteringen började maska på ett mycket provocerande sätt. Han spelade ett tag nästan döende, sedan allmänt halt och tankspridd. Efter slutsignalen hånade han Malmös supporterklack, som han hade haft bakom ryggen i andra halvlek. Lite senare, när förnuftet börjat återvända, twittrade han och bad om ursäkt för sitt uppträdande. Men varför spelade inte redan avhängda Örebro på att vinna matchen? Det hade ingett respekt i mina ögon.

På väg från logen till toa studerade jag dörrar och noterade att två loger fått namn efter Bosse Larsson, tre efter Zlatan Ibrahimovic. Sålunda 3-2 till Zlatan. Jag ställer mig frågande. Även om kung Bosse bor i Malmö så lär han för övrigt mycket sällan besöka stadion. Han har bombsäkert inte några synpunkter på logefördelningen. En av de mest framträdande beståndsdelarna i den mannen är blygsamhet.

Och i kväll måste jag vara i toppform. Mina kära döttrar sitter vid middagsbordet och kommer att betygsätta min jordärtskockssoppa med champinjoner. Jag förväntar mig inte något förbarmande. De är hårda men rättvisa.