lördag 3 november 2012

Självkritisk Jan Nepomniachtchi

Jan Nepomniachtchi missade ett och annat i dag i Moskva. Foto: Chess-news.ru

Detta att missa motståndarens möjligheter är något som vi amatörer drabbas av allt som oftast, men sådant råkar faktiskt även superstormästare ut för. I fjärde matchpartiet mellan Dmitrij Andreikin och Jan Nepomniachtchi i Moskva spelade den senare upp en fördelaktig ställning, men i ett kritiskt skede missade han att en av hans bönder hängde.

Dmitrij Andreikin – Jan Nepomniachtchi
Svart drar


Nepomniachtchi: ”Här såg jag att det var hot mot g5, men missade att det även hängde på c6. Det är det som skiljer den starka spelaren från den svage, den starke kan se motståndarens motspel ...”
33...gxf4?
Efter 33...c5+ och torn in på e-linjen behåller svart sin fördel.
34.Txc6
Just det, det är matthotet på f7 som spökar.
34...Tee7 35.Txc7 Txc7 36.Txf4 Kg7 37.Tg4+ Kf8 38.Tf4 Kg7 39.Tg4+ Kf8 40.Tf4 remi

Efter Andreikins vinst i första matchpartiet har det blivit tre remier.

Matchpartierna genomspelbara.

* * * * *

Vladimir Jepisjin ville gärna kolla sina mejl under pågående parti. Foto: Chess-news.ru

Snackisen vid Tjigorin Memorial i Sankt Petersburg är Vladimir Jepisjins märkliga uppträdande i går. I början av sjunde ronden gick Jepisjin fram till en av domarna och undrade om han kunde få låna en av datorerna i sekretariatet och kolla sina mejl. Svaret var ett bestämt nej. Men efter 48 drag och passerad tidskontroll försvann han ut till sekretariatet och kollade sina mejl utan tillåtelse. Jepisjin gjorde ingen större hemlighet av vad han höll på med och när ett par domare upptäckte det dömdes han till förlorare av sitt parti utan fortsatt spel.

Bogdan Beljakov – Vladimir Jepisjin
Slutställningen, vit vid draget


Jepisjin var nog hur som helst beredd att kasta in handduken. Det är lätt vinst för vit. Enklast är väl generalavbyten på g7 och ett lättvunnet bondeslutspel.

Det lär inte bli några andra konsekvenser för Jepisjin. I dag vann han sitt parti, men han är avkopplad från striden om förstapriset. Inför morgondagens slutrond är det hela åtta spelare i topp på 6,5 poäng. Mikael Näslund och Claes-Göran Westerberg har 3,5 respektive 3 poäng.

Ställningen inför slutronden.
Partierna genomspelbara.