torsdag 15 november 2012

Världsmästarinnan förlorade

Monika Socko får kanske skjuta på hemresan. Foto: chess2012.ugrasport.com

Monika Socko har en plats bokad på flyget hem till Polen på lördag. Hon spelade upp en bra ställning med vit mot världsmästarinnan Hou Yifan i gårdagens parti men förlorade. Då kände hon att det var dags att planera hemresan.

I dagens parti verkade det som om Hou Yifan, bakom de vita pjäserna, spelade på remi. Den planen visade sig snabbt förfelad. Socko menade att hon stod bättre redan efter tretton drag:

Hou Yifan – Monika Socko
Ställningen efter tretton drag


Hou Yifan spelade förvånansvärt blekt och Socko kunde för första gången vinna ett parti dem emellan. Ställningen är alltså 1-1 och i morgon väntar ett ovisst särspel.

Detsamma gäller för Pia Cramling, som sattes under press mot Irina Krush. Pia överlevde första tidsnöden men inte den andra. 1-1 och särspel även där.

Dagens stora överraskning var att andrerankade Humpy Koneru slogs ut av Natalia Zjukova. Det skulle ju vara uppseendeväckande, för att uttrycka det milt, om de två högst rankade slogs ut redan efter två omgångar.

Partierna från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

Hm, jag borde kanske börja med ”Dagens kristall”. Lennart Evertsson vill inte vara sämre än sin bror Rune och langar över ett parti från höstens KM i Kristallens SK.

Lennart Evertsson – Johan Hedström
Vit drar


28.Txd7 Dxd7 29.Dg4
Med dubbelhot: Dxg6 och Sxh6+. Man ser konturerna av en katastrof på g7.
29...Kh7


30.Te7
Det går ju inte att slå med springaren för matt på g7.
30...Dxe7 31.Sxe7 Sxe7 32.De4+ Sg6 33.Df5 uppg.
Japp, springaren är såld.

* * * * *

Lägg märke till att jag uppdaterat gårdagens Zlatan-notis med ett citat från The Guardian. Jag får kanske betraktas som blödig, för jag hade nästan tårar i ögonen efter Zlatans drömmål. Min största konstupplevelse är nog en Kienholz-utställning på Louisiana för ungefär trettio år sedan. Zlatans fjärde mål är i samma kategori. Här är det.