tisdag 13 november 2012

Särspel avgjorde i Bukarest

Vasilij Ivantjuk segrade. Foto: turneulregilor.com

INGEMAR JOHANSSON:
Gårdagens rekommendation att inte ta för lätt på alla remierna i Kings Tournament i Bukarest gäller inte sista ronden. Inget av partierna bjöd på egentlig kamp och spelarna verkade överlag vara nöjda med ett fridsamt slut. Upplösningen av finalpartiet mellan Vasilij Ivantjuk och Veselin Topalov bär syn för sägen. Man skulle kunna presentera den som en uppgift attt lösa på knatteträningen:

Vasilij Ivantjuk – Veselin Topalov
Vit drar och gör remi


27.Txe6! fxe6 28.Dg6+ Kh8 29.Dxh6+ Kg8 30.Dg6+ remi

Därefter vidtog ett särspel, först med två snabbpartier om 15 minuter + 3 sekunder per drag och mer behövdes inte. Ivantjuk vann det första som svart i en inte alltför övertygande ställning, men Topalovs tid räckte inte till. I det andra försvarade sig Veselin med Kungsindiskt, men lyckades aldrig krångla till det tillräckligt: remi efter säkert spel av Vasilij. Därmed stod han som segrare i turneringen.

Slutställning:
1) Vasilij Ivantjuk 5; 2) Veselin Topalov 4; 3) Fabiano Caruana 3; 4) Liviu-Dieter Nisipeanu 2 poäng.

Partierna från Bukarest genomspelbara.

* * * * *

LG: Min gårdagsbön om mer läckerheter från allsvenskan klingade inte helt ohörd, och ljuset kommer än en gång från Kristallen den fina. Det är Mattias Ådahl, klubbkamrat med Rune Evertsson i Kristallens SK, som har haft godheten att mejla över ett partislut från söndagsronden i division 2 Östra.

Börje Pettersson, Linköpings ASS – Mattias Ådahl, Kristallens SK
Vit drar


Det hotar Dg3 och pang på g2. Börje försökta lätta på trycket med 46.Ta1 vilket resulterade i en originell mattsättning: 46...Txg2+! 47.Lxg2 Se2 matt.


Är det bara spelare från Kristallens SK som roar sig med kul kombinationer i allsvenskan?