lördag 21 september 2013

Baku Open

Emil Sutovsky och Irina Krush i Baku. Foto: Chess-news.ru

Det får bli en kombinationsövning från pågående Baku Open, där det finns spelare från arton nationer men ingen från Norden. Tjuvtitta inte på lösningen längre ner.

Denis Tjismatullin – Azer Mirzojev
Vit drar


En partiställning från gårdagens rond 2. Efter dagens rond 3 är det två stormästare från Azerbajdzjan, Nidjat Mamedov och Vugar Rasulov, i topp på 3 poäng.

I diagramställningen fick vi se ett lysande springarpar: 37.Se7+ Kf8 38.Sfxg6+ hxg6 39.Sxg6+ uppg. Det är matt på gång.

* * * * *

Kvällen tillbringades i Sandviks loge på Malmö Arena: Skånederby Redhawks-Rögle med över 9 000 åskådare i hallen. Det är en publiksiffra som många elitserieklubbar säkert avundas. Det blev 4-3 till Malmö – jag hade tippat 3-3 – och väl inte hockey i elitserieklass. Be mig inte att rabbla upp laguppställningarna, jag är inte tillräckligt initierad nu för tiden. Jag minns när Sven Tumba spelade för Malmö FF på isbanan utomhus mittemot gamla idrottsplatsen i Malmö, men det är ju några år sedan. Efter det har jag inte hängt med i svängarna. Fotboll känns som en mera naturlig aktivitet för en person med båda fötterna i skånska myllan.

Sidan om mig satt Rossi Eterovic, tidigare sommarproffs i MFF och nu assisterande tränare i Landskrona Bois, och det roade mig mycket att diskutera fotboll med honom. Jag kommer att se Bois spela mot Assyriska på måndag och om Landskrona vinner så har han lovat mig att jag får träffa huvudtränaren Jörgen Pettersson. Inte så att jag tänker återuppta min fotbollskarriär efter mitt framträdande i Grönby IF i division 7 södra, södra, på 1960-talet, men fotbollsstrategi intresserar mig fortfarande. Bengt Kvisth har för länge sedan försett mig med en Bois-halsduk och jag tänker blåsa dammet av den. Lite halvhjärtat engagemang kan vara på sin plats. Till den bär jag förmodligen min Eric Persson-keps. (Mitt hjärta är och kommer alltid att vara ljusblått.)