söndag 8 september 2013

Efter recept från ryska schackskolan

Peder Berkell (till höger) fick chansen att möta Fridrik Olafsson i Allinge. Bakom dem kämpade Jørn Sloth ner Nils Åke Malmdin. Foto: Verner Christensen

Bornholm marknadsförs som Solskensön och så här långt finns det täckning för det. Solen skiner. Vi har avverkat två ronder i veteran-NM och det kan kanske vara dags att visa ett livstecken.

Efter fyra inledande nollor i Riga kom jag hit med en önskan om att undvika en ny katastrofal start. Det kom ett sms från Bengt Kvisth idag: ”Så du har lärt dig att bjuda remi?” Bengt är en ledande representant för remiskolan och visst har jag snappat upp ett och annat från honom och även från den ryska schackskolan. I första ronden var det faktiskt Peder Berkell som bjöd remi i en oklar ställning, och mina minnesbilder från Riga var alldeles för starka för att jag skulle nobba.

Inför partiet i andra ronden mot norrmannen Gunnar Johnsen uppstod ett intressant problem. Kan man som svart spela Leningradvarianten i Holländskt mot någon som själv har spelat den i decennier och som spelade den igår mot Fridrik Olafsson med remi som följd. Jag har fått några tips av min Leningradsekundant Ludvig Sandström och ville gärna testa dem. Gunnar försjönk i djupa tankar i öppningen och menade efteråt att mitt spelöppningsval var en psykologisk fullträff. Han tyckte i efteranalysen att jag hade en liten fördel när jag bjöd remi, men jag behöver mer än en remi för att komma över sviterna från Riga. Snart är det nog dags att börja spela ut ställningarna. Efteråt upptäckte jag för övrigt att jag hade varit i uppenbar förlustfara från första draget; jag hade glömt att stänga av mobilen.

Båda partierna har visats i direktsändningen, och morgondagens parti mot Nils Åke Malmdin lär också dyka upp där. Han brinner säkert av revanschlust efter dagens förlust mot Jørn Sloth.

Jørn Sloth och Jens Kristiansen är ensamma i topp på 2 poäng och de möts imorgon. Och nu tänker jag ansluta mig till Jens och hans sällskap. Kanske är det en bra uppladdning inför morgondagens parti, kanske inte.

Gunnar Johnsen mot LG. Foto: Verner Christensen