onsdag 18 september 2013

Hou Yifan mot seger i VM-matchen

Idag spelades sjätte VM-partiet i Taizhou, Kina, mellan Anna Usjenina och Hou Yifan. Foto: taizhou2013.fide.com

När tyskan Elisabeth Pähtz ombads att tippa damernas VM-match mellan Anna Usjenina och Hou Yifan så la hon sin röst på den nittonåriga kinesiskan. Anledningen var att det är en match över tio partier och att slumpen då inte får lika mycket spelutrymme som i den typen av VM-turnering som Usjenina vann i fjor i Chanty-Mansijsk, det vill säga en cupturnering med minimatcher. Den typen av cupturnering gällde ett tag som VM-turnering även i öppen klass, men eftersom få brydde sig om vilka som då blev världsmästare så tvingades Fide skrota idén. Men den lever alltså vidare i damklassen.

Det ser ut som om Pähtz har tippat rätt. Efter dagens matchparti i Taizhou leder Hou Yifan med 4,5–1,5 sedan hon originellt nog vunnit sina tre svartpartier och spelat remi i sina tre vitpartier. Liksom i tidigare partier kom Usjenina i dag i tidsnöd framåt första tidskontrollen och då kom det avgörande misstaget:

Anna Usjenina – Hou Yifan
Vit drar


33.Ld4?
33.Db4 ger ömsesidiga chanser.
33...c3! 34.Df2 Dg5 35.f4
På 35.Txb5 följer 35...Tc8. Den fribonden är inte att leka med.
35...Dg4


36.Te1
Det går inte att stänga porten för svarts dam. 36.Lf3 kan besvaras med 36...c2 med dubbelhot mot b1 och f3.
36...Tea8 37.h3 Dc8 38.e5 Ta1 39.exd6 c2 40.Lxa1 0-1


Usjenina utförde sitt 40:e drag men förlorade på tid. Ställningen är hur som helst förlorad. I morgon är det fridag, och om Hou Yifan som omväxling vinner med vit på fredag så återtar hon VM-titeln.

Som framgått i twitterflödet har Usjeninas sekundant Alexander Chalifman uttryckt stort missnöje med de kinesiska arrangörernas sätt att sköta evenemanget, men han har inte kommit med någon formell protest. Det har stannat vid missnöjesyttringar på ett ryskt diskussionsforum.

* * * * *

Nils Grandelius har fått en trög start i junior-VM, men idag lyckades han i alla fall vinna utan större problem i sjätte ronden. Det kommer Axel Smith säkert att berätta mer om på schack.se.

I dag startade damernas GP-turnering i Tasjkent, men allt det där vet ju alla som har koll på den oumbärliga högerspalten.

Hjärtligt tack för alla uppmuntrande mejl efter veteran-NM! De värmer nu när jag har lämnat solskensön.