söndag 1 september 2013

Världscupen i Tromsö – dag 20

Vladimir Kramnik och Dmitrij Andrejkin kom överens om remi i andra finalpartiet. Foto: chessworldcup 2013.com

Andra finalpartiet i Tromsö blev en intressant remi där Dmitij Andrejkins stora respekt för Vladimir Kramnik kan ha spelat en avgörande roll. Återkommer till det.

I ett läge när partiet hade passerat sitt klimax och börjat röra sig in mot remihamnen fick Nigel Short och Dirk Jan ten Geuzendam skypekontakt med Garri Kasparov och det följde ett timmeslångt mycket intressant samtal med honom samtidigt som partiet lunkade fram. Här finns skypesamtalet. Kasparov menade att Kramnik nått finalen därför att han är en mycket stark schackspelare, medan Andrejkin kommit dit på grund av sin styrka i snabbschack och blixt. På frågan om Kramnik kan tänkas konkurrera om VM-titeln igen så menade Kasparov att det inte är så troligt, och då pekade han på Kramniks ålder. Kasparov betraktar sig själv som världens genom tiderna högst rankade kibitzer.

Dmitrij Andreikin – Vladimir Kramnik
Svart drar


Här är 11...Sxd5 ”normaldraget”, men Kramnik gav sig in på äventyrligheter.
11...e5!? 12.Sc6! Lxc6 13.dxc6 exf4 14.exf4


14...Lxa3!?
Kramnik utförde draget rätt snabbt och till synes mycket självsäkert. Det gjorde säkert starkt intryck på Andrejkin, som efter 15.bxa3 De8+ 16.Le2 Sc5 inte lyckades pressa fram någon påtaglig fördel. Efter alternativet 15.cxd7! Lb4 16.Le2 kan d7-bonden orsaka stora bekymmer för svart. Det hade säkert varit ett mera chansrikt försök än att slå tillbaka på a3.

Partiet genomspelbart.

Susan Polgar twittrar flitigt från världscupen, men har ännu inte nämnt Kasparovs framträdande, faktiskt en av gårdagens höjdpunkter i Tromsö. Däremot meddelade hon att hon har observerat att Andrejkin äter frukost och att han har samma frukostrutiner varje dag. Lustigt, jag har också haft samma frukostrutiner varje dag i jag minns inte hur många år. Uppenbarligen gör jag något rätt som schackspelare.