fredag 20 september 2013

Hou Yifan återtog VM-titeln

Hou Yifan krossade Anna Usjenina. Foto: taizhou2013.fide.com

VM-matchen i Taizhou skulle gå över maximalt tio långpartier. Det räckte med sju. Hou Yifan besegrade Anna Usjenina med 5,5-1,5 och återtog VM-titeln. Partierna genomspelbara.

I damklassen spelas en VM-match vartannat år och åren däremellan arrangeras VM-turneringar (cupsystem, minimatcher). Nästa år är det alltså åter dags för en slumpbetonad cupturnering. I Chanty-Mansijsk 2012 lyckades Usjenina erövra VM-titeln, och då slogs Hou Yifan ut i andra omgången av Monika Socko. Enligt reglerna ska världsmästarinnan vara med från första omgången i cupturneringarna. Hou Yifan vet följaktligen vad som gäller om hon tänker försvara VM-titeln nästa år.

* * * * *

Uppskjuten födelsedagsmiddag i kväll med döttrarna och deras killar. Några levande humrar strök med till förrätten liksom gösar från Ringsjön till huvudrätten. På tisdag vankas det en ny högtidsstund, middag på Noma i Köpenhamn, världens näst bästa restaurang. Kockarna på Noma får anstränga sig för att slå kvällens festmåltid.

Bland presenterna fanns en keps. Jag förknippar nog en sådan huvudbonad med urgamla gubbar, men enligt mina kära döttrar är det helt moderiktigt med keps även bland yngre mänskor. Hm. Jag tog på den när jag gick hem i mörkret. Vi får se hur det blir i morgon när det avslöjande ljuset återvänder.