torsdag 10 september 2015

Duda i halvpoängsledning

Linus Johansson besegrade Sezen Arat, tredje vinsten i följd. Foto: wjcc2015.fide.com

Jan-Krzysztof Duda försökte länge få sin merbonde mot Ulvi Bajarani i junior-VM rond 8 att växa, men efter 93 drag och nästan sex timmars spel ställde Duda in vinstförsöken och accepterade ett remislut. Efter åtta av tretton ronder leder Duda en halv poäng före Bajarani och Michail Antipov. Den senare fick chansen att sätta matt.

Michail Antipov – Jordan van Forrest 
Vit drar


Hotet mot a3 väger lätt jämfört med vad vit har att komma med.
23.f5! Dxd5
På 23...Te5 avgör 24.Sd6!.
24.Sg5 Lxg5


25.De8+! Txe8 26.Txe8+ Kf7 27.Tf8 matt
Den hotade löparen på a3 lever i högsta välmåga.

Linus Johansson tog sin tredje vinst i följd och står på 4,5 poäng. Imorgon väntar ett riktigt kraftprov. Andrerankade Jorge Cori är säkert inte nöjd med sin turnering så här långt, men han kommer säkert att bli en tung motståndare för Linus.


Zjansaja Abdumalik och Dinara Saduakassova, båda från Kazakstan, spelade en kampremi. Foto: wjcc2015.fide.com

I flickklasen spelade Zjansaja Abdumalik remi med kompisen Dinara Saduakassova, men det var en kampremi där de turades om att stå bäst. Det avbröt Abdumaliks sju ronder långa vinstrad. Jessica Bengtsson förlorade och står kvar på 2,5 poäng.

Poängställningen efter åtta ronder i öppen klass och flickklassen.

* * * * *

Nä, om man skulle börja spela lite schack igen. Att knacka rost i Arboga står närmast på programmet, snabbschack-SM för veteraner den 19–20 september. Synd bara att inte fler från gubbagänget i Sibenik har anmält sig. Blott tjugo deltagare när jag kollade senast. Var är Mange, Bengan, Ferlintolkaren, läkarvetenskapens representant med flera?

* * * * *

Och imorgon ska världseliten i elden igen: världscupen i Baku. Dags för ny hårdbevakning.